Suomalais-amerikkalainen tutkimusryhmä on kehittänyt uuden teknologian, joka parantaa syövän CAR-T-soluhoidon tarkkuutta ja vähentää sivuvaikutuksia.
Sherpabody-teknologia mahdollistaa syöpäsolujen paremman tunnistamisen ja niiden tuhoamisen ja tarjoaa siten lupaavia uusia työkaluja kasvaimien hoitoon.
Cancer Research -lehden julkaisema tutkimus perustuu Helsingin yliopiston professorin Kalle Sakselan kehittämään teknologiaan.
Niin kutsutut sherpabodyt ovat pieniä, helposti muokattavia proteiineja, joilla on kyky tunnistaa tarkasti syöpäsolujen pintarakenteita.
Kohdentaa tuhoajasolut hyvin
Uusi teknologia sopii tutkimuksen mukaan erityisen hyvin CAR-T-solujen kohdentamiseen.
Sherpabody-ohjatut CAR-T-solut tuhosivat tehokkaasti syöpäsoluja sekä kudosviljelymalleissa että hiirikokeissa. CAR-T-solujen toiminta ei myöskään hiipunut, kuten perinteistä teknologiaa käytettäessä usein käy.
Kalle Sakselan ryhmässä työskentelevän tutkijatohtorin Tapio Kestin mukaan työtä on vielä edessä, mutta tuore tutkimus on sille erittäin hyvä alku.
Tutkimukseen osallistuivat Suomesta myös Helsingin yliopiston professorit Päivi Ojala ja Sirpa Leppä.
Kiinteiden syöpien hoito haastavaa
CAR-T-soluhoidossa potilaiden immuunisolut ohjelmoidaan hyökkäämään syöpäsoluja vastaan.
Vaikka hoito on ollut menestyksekäs leukemioiden hoidossa, tavallisten kiinteiden syöpäkasvaimien hoitaminen on ollut hankalaa.
Kiinteissä syövissä ei ole löydetty selkeitä pintarakenteita, mikä on johtanut terveiden kudosten vaurioitumiseen ja vakaviinkin sivuvaikutuksiin.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!