Uusi tietokanta – susi jo syntyessään?

EU:n jätedirektiivi velvoittaa perustamaan uuden kemikaalitietokannan, johon kootaan tiedot tuotteiden sisältämistä huolta aiheuttavista aineista.

Kiire ja toteutustapa uhkaavat tehdä tietokannasta paitsi raskaan ja kalliin myös käyttökelvottoman, sanovat alan toimijat.

Huolta aiheuttavat aineet on kerätty niin sanotulle kandidaattilistalle, joka perustuu EU:n kemikaaliasetukseen Reachiin. Listalla on jo lähes 200 ainetta, ja se täydentyy jatkuvasti.

Kandidaattilistan kemikaalit ovat muun muassa syöpää aiheuttavia, lisääntymistoksisia ja perimää vaurioittavia aineita ja ympäristömyrkkyjä.

Kynänteroittimesta autoon

Kemikaalivirasto Echan alustavassa skenaariossa on käytetty malliesimerkkinä kynänteroitinta, jonka jokaisesta osasta, muovipinnoitteesta, metallihylsystä ja terästä, olisi siis raportoitava huolta aiheuttavat aineet.

Mutta olisiko tietoa edes saatavilla monimutkaisemmista tuotteista ja niiden osista?

Esimerkiksi autossa on satoja tuhansia osia, joista jokaisesta olisi kyettävä tunnistamaan huolta aiheuttavat aineet ja niiden pitoisuudet. Kaikki pitäisi viedä erikseen tietokantaan.

Ilmoittamisvelvollisuus tulee olemaan kaikilla tuotantoketjun toimijoilla esineiden valmistajista ja kokoajista markkinoille saattajiin, maahantuojiin ja myyjiin saakka.

Lue Kemia-lehdessä 3/2019 ilmestynyt juttu kokonaisuudessaan täältä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia