Oulun yliopiston tutkijoiden tuore havainto hyödyttää sekä metsästäjiä että oikeuslääketieteellistä tutkimusta.
Oululaistutkijat kartoittivat luotien kudokseen jättämiä haavakanavia lääketieteellisen kuvantamisen keinoin. Tietokonetomografia on uusi menetelmä erilaisten ammustyyppien aiheuttamien osumien vertailussa.
Haavakanavaa ja luotien pirstaloitumista gelatiiniharkoissa on aiemmin analysoitu näönvaraisesti. Tietokonetomografiassa metallijäämät erottuvat perinteistä tarkastelutapaa paremmin.
Tutkimuksessa käytettiin kolmea erilaista patruunaa. Yksi niistä edusti kokovaippaluotia, jonka oletetaan pysyvän koossa ja muuttumattomana osumasta.
Kaksi muuta patruunaa oli varustettu esimerkiksi hirvenmetsästykseen soveltuvilla avautuvilla luodeilla. Toinen luodeista oli lyijyä sisältävä ja toinen myrkytön kokokupariluoti.
Lyijyjäämät pilaavat lihaskudoksen
Tutkimuksessa selvisi, että ammuksen osuman jälkeen pieniä lyijysiruja leviää paitsi enemmän myös laajemmalle kuin aiemmin on arvioitu.
Etenkin lyijyä sisältävä avautuva luoti jätti jälkeensä runsaasti lyijysiruja.
”Sirujen määrä ja niiden jakautuminen laajasti koko haavakanavaan yllätti”, sanoo tutkimusta johtanut dosentti Juho-Antti Junno.
Toinen yllätys oli, että myös pirstaloitumattomaksi verrokiksi ajateltu kokovaippaluoti hajosi gelatiinissa. Siitäkin levisi ympäristöön paljon lyijyhitusia.
Sen sijaan myrkytön metsästysluoti jätti haavakanavaan vain yhden ainoan irtokappaleen, eikä sekään sisältänyt lyijyä.
Hajoava lyijyluoti pilaa siis enemmän lihaskudosta kuin myrkytön vaihtoehto.
Luodin jättämät lyijyjäämät ovat kuitenkin kokonaisuudessaan melko vähäisiä. Sama lyijymäärä on jo yhdessä suuremmassa lyijyhaulissa.
Sirupilvi palvelee oikeuslääketiedettä
Tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että myös oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa tulee vastaan lyijyttömillä luodeilla aiheutettuja ampumavammoja.
Tietokonetomografian avulla ammustyyppi voidaan selvittää tutkimalla haavakanavan muotoa ja ammuksesta jäänyttä sirupilveä.
Oululaistutkimus on julkaistu International Journal of Legal Medicine -lehdessä.
Lyijy on eläimille ja ihmiselle myrkyllistä jo hyvin pieninä pitoisuuksina. Lyijyhaulien käyttö metsästyksessä kosteikkoalueilla ja niiden suojavyöhykkeillä kiellettiin helmikuussa 2023.
(Kuva Juho-Antti Junno) Lihaskudosta imitoivat gelatiiniharkot kuvattiin potilaskäyttöön suunnitellulla tietokonetomografialaitteella.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.