Uusi vasta-ainelääke pitkälle edenneeseen syöpään

Turussa on kehitetty uusi vasta-ainehoito pitkälle edenneeseen syöpään. Beksmarilibami-niminen vasta-ainelääke aktivoi potilaiden immuunipuolustuksen uudelleen.

”Vasta-ainehoito aktivoi valtaosalla potilaista tappaja-T-soluja, jotka ovat elimistön iskujoukko syöpää vastaan”, kertoo akatemiatutkija Maija Hollmén Turun yliopistosta.

Lääke myös muutti verenkierrossa kulkevien makrofagien esiasteet sellaisiksi, että ne vaimentavat immuunipuolustusta aiempaa vähemmän.

Makrofagit ovat valkosoluja, jotka voivat pitää yllä elimistön kroonista tulehdustilaa, mikä puolestaan edistää syövän kehittymistä.

”Potilaissa havaittiin myös tiettyjen tulehdusvälittäjäaineiden sekä valkosolutyyppien lisääntyminen verenkierrossa”, Hollmén kertoo.

Maija Hollménin ryhmä on osa Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistä Inflames-lippulaivahanketta, joka vie immunologisen tutkimuksen tuloksia käytäntöön.

Beksmarilibamin kehityksessä on ollut mukana myös turkulainen Faron Pharmaceuticals -yhtiö. Lääke on parhaillaan potilastutkimuksissa.

Apua niille, joilla nykyiset lääkkeet eivät tehoa

Beksmarilibami vaikuttaa toisin kuin nykyiset syövän vasta-ainelääkkeet. Uutuus sitoutuu makrofagien Clever-1-molekyyliin ja muuttaa sen toimintaa.

Clever-1 kuljettaa keholle tarpeetonta ainesta makrofagien sisälle hajotettavaksi. Näin hävitetyt kappaleet ikään kuin lakaistaan maton alle.

Elimistön tasapainon kannalta tällainen piilottaminen on hyödyllistä ja auttaa välttämään immuunipuolustuksen tarpeetonta herättämistä.

”Syövästä lähtöisin olevat solut kuitenkin halutaan huomata. Kun Clever-1-molekyylin siivoustyö estetään vasta-ainelääkkeellä, immuunijärjestelmän solujen aktivoituminen helpottuu”, kuvailee tohtorikoulutettava Miro Viitala.

Immuunipuolustuksen toimintaa tehostaville lääkkeille on kysyntää, sillä markkinoilla nykyään olevista vaihtoehdoista on apua vain osalle potilaista.

Tutkimusartikkeli on julkaistu Clinical Cancer Research -sarjassa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia