Uusi yritys edistämään Haminan akkumateriaalitehdasta

Suomen Malmijalostus ja teknologiayhtiö CNGR Advanced Material ovat perustaneet yhteisyrityksen, joka edistää jatkossa akkumateriaalitehtaan perustamista Haminaan.

Yhteisyrityksen nimi on CNGR Finland Oy. Suomen Malmijalostus omistaa yrityksestä 40 prosenttia, CNGR Advanced Material 60 prosenttia.

Yrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty saksalainen Thorsten Lahrs, jolla on pitkä kokemus kemianteollisuudesta ja akkumateriaalien tuotannosta globaalisti. Hän tulee työskentelemään etupäässä Suomessa.

Haminaan suunniteltava pCAM-tehdas tuottaa akkujen prekursorimateriaalia. Tehtaan ensimmäisen vaiheen kapasiteetiksi on tulossa 20 000 tonnia vuodessa.

Tehtaan on määrä käynnistyä vuonna 2024.

Paikkaa Euroopan aukon tuotantoketjussa

”Yhteisyritys on tärkeä askel kohti Haminan prekursoritehtaan toteuttamista”, sanoo Suomen Malmijalostuksen akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto.

Koiviston mukaan tehtaalla on olennainen rooli eurooppalaisen akkuarvoketjun kehityksessä.

”Haminan tehtaasta on tulossa huippumoderni tuotantolaitos, jonka prekursorituotteella on ennätyksellisen alhainen hiilijalanjälki. Yhteisyrityksen toiminnan käynnistymisen myötä projektimme saa konkreettista uutta vauhtia”, Thorsten Lahrs sanoo.

Eurooppa tuottaa nykyisin vajaat seitsemän prosenttia maailman litiumioniakkujen kennoista. Luvun arvioidaan kymmenen seuraavan vuoden aikana nousevan 15 prosenttiin.

Euroopassa ei kuitenkaan vielä valmisteta prekursoria, joka on välttämätön materiaali litiumioniakkujen tuotantoketjussa.

(Kuva Adobe Stock) Hamina tunnetaan Euroopan korkeimmasta, peräti satametrisestä lipputangosta. Kaupungista on tulossa myös Euroopan ensimmäinen akkujen prekursorimateriaalin tuottaja.

Aiheesta aiemmin:

Haminan akkumateriaalitehdas käyntiin vuonna 2024


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia