Uusia menetelmiä luonnonvärien tuotantoon

Suomessa tutkitaan uusia biopohjaisia eli luonnosta peräisin olevia väriaineita ja kehitetään uusia menetelmiä värien tuotantoon ja käyttöön.

Biovärit – Väripaletti biopohjaisille väriaineille ja pigmenteille -kokonaisuutta eli lyhyemmin BioColour-hanketta johtaa dosentti Riikka Räisänen Helsingin yliopistosta.

Hankkeen aikana selvitetään muun muassa bioväriaineiden turvallisuus ja toksisuus.

Luonnonvärejä on tarkoitus hyödyntää esimerkiksi tekstiileissä, pakkauksissa ja pinnoitteissa.

Tutkittujen väriaineiden ominaisuuksista muodostetaan digitaalinen tietokanta. Tietokanta mahdollistaa tekoälyn ja tiedonlouhinnan menetelmät, joilla selvitetään, millä väriyhdistelmillä lopputuotteeseen saadaan toivottu sävy.

Hankkeessa pyritään myös vahvistamaan bioväriaineisiin perustuvaa liiketoimintaa ja lisäksi synnyttämään luonnonvärialalle uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Tavoitteena on samalla vakiinnuttaa biovärikulttuuria ja sitä kautta tukea kestävää kehitystä taloudessa ja kuluttajakäyttäytymisessä.

Monitieteiseen hankkeeseen osallistuvat Helsingin yliopiston lisäksi Aalto-yliopisto, Hämeen ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Mukana on myös kansainvälisiä tutkimuskumppaneita.

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvosto on myöntänyt kolmivuotiselle hankkeelle rahoitusta.

(Kuva) Luonnon väriaineita saadaan esimerkiksi sienistä, sammalista, jäkälistä, kaarnasta ja monista ruohomaisista kasveista.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia