Uusia menetelmiä uusiutuvien lentopolttoaineiden valmistukseen

Suomalainen Synjet-tutkimushanke etsii menetelmiä uusiutuvien raaka-aineiden muuntamiseen erityisesti lentopolttoaineiksi mutta myös erilaisiksi kemikaaleiksi, kuten kumin ja kosmetiikan ainesosiksi.

Tammikuussa käynnistyneen hankkeen toteuttavat Jyväskylän yliopisto, VTT ja Åbo Akademi. Mukana on myös yrityskumppaneita, kuten Neste, Nokian renkaat, Berner ja Ravelast Polymers.

”Konsortio tarjoaa meille tukea ja antaa hyvän pohjan hyödyntää VTT:n osaamista kestävien polttoaineiden ja kemikaalien valmistuksessa katalyyttisen synteesin avulla. Tämä on tärkeää kansallisten hiilivähennystavoitteiden saavuttamiseksi”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Juha Lehtonen.

Tuotantomenetelmiä on kehitettävä ja kaupallistettava, jotta fossiiliset hiilivetytuotteet saadaan korvattua uusiutuvilla vaihtoehdoilla. Synjet-hanke keskittyy etenkin rasva-alkoholiin ja isosynteesiin perustuviin lupaaviin valmistusmenetelmiin.

”Odotamme Nesteellä innokkaasti uusien menetelmien kehittämistä ja arviointia, joilla voidaan valmistaa synteesikaasua ja uusia kestäviä reaktiivisia välituotteita. Tutkimme jatkuvasti uusia valmistusmahdollisuuksia ja vertailemme niitä aiempiin”, kertoo Nesteen Senior Associate Jaana Kanervo.

”Yhteistyöekosysteemin luominen tutkimuslaitosten ja yritysten välille on meille myös erittäin tärkeää.”

Business Finland on rahoittanut kaksivuotista hanketta liki kahden miljoonan euron summalla.

(Kuva Adobe Stock) Uusiutuvia polttoaineita tarvitaan etenkin sellaisissa liikennemuodoissa, joita on vaikea sähköistää.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia