Vähähiilinen kevytsavi suitsii rakentamisen jätemäärää ja hiilijalanjälkeä

Aalto-yliopiston tutkijat ovat ideoineet uuden savikomposiittimateriaalin, kevytsaven, jonka valmistuksessa käytetään erilaisia jätteitä.

Kevytsavi 1.1. -hankkeessa kehitettävä materiaali on optimoitu sopimaan erityisesti talonrakennukseen.

”Erilaisten kiertotalousvirtojen, kuten ylijäämämaan ja purkupuun, hyödyntäminen rakentamisessa voi tarjota ohituskaistan rakennusten hiilijalanjäljen pienentämiselle”, sanoo professori Leena Korkiala-Tanttu Aallon rakennustekniikan laitoksesta.

Tutkijoiden päämääränä on rakennustuotteiden teolliseen tuotantoon soveltuva, tekniset vaatimukset täyttävä ja raaka-aineenaan pääosin kiertotalousvirtoja hyödyntävä komposiittimateriaali.

Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö.

Monia hyviä ominaisuuksia

Polttamattomasta savesta ja kuituaineesta koostuvaa kevytsavea voidaan tutkijoiden mukaan hyödyntää rakennuksen vaipan täytteenä ja eristeenä.

Rakennuksen pinnoissa käytettynä se tasaa sisäilman kosteutta ja parantaa näin asumismukavuutta ja sisäilman laatua. Savi toimii myös luonnollisena palonesto- tai -hidasteaineena.

Kun rakennuksen elinkaari aikanaan päättyy, lisäaineeton kevytsavi voidaan käyttää uudestaan toisessa kohteessa lisäämällä siihen vettä. Luonnonmukainen komposiittimateriaali voidaan myös palauttaa kompostoimalla biokiertoon.

”Kevytsavella on siis monia hyviä ominaisuuksia, ja se on todettu toimivaksi yksittäisissä kohteissa”, kertoo tutkija Johanna Hyrkäs.

Saven hyödyntäminen teollisessa mitassa vaatii Hyrkäksen mukaan kehitystyötä muun muassa lämmöneristävyyden, käsiteltävyyden ja kuivumisen osalta.

Tuloksia luvassa vuoden 2023 aikana

Nyt menossa olevassa tutkimushankkeessa selvitetään kevytsaveen parhaiten soveltuva ja helposti saatavissa oleva savimateriaali. Tätä varten kartoitetaan sekä teollisuuden että maatalouden sivuvirtoja.

Samalla kehitetään toimiva kuituseos ja varmistetaan materiaalin tekninen ja rakennusfysikaalinen toimivuus laboratoriokokeissa.

Kevytsaven vähähiilisyys ja materiaalitehokkuus varmistetaan elinkaarilaskelmin.

Tutkimustuloksia odotetaan vuoden 2023 lopussa.

Rakentaminen kuluttaa Euroopassa enemmän raaka-aineita kuin mikään muu teollisuudenala. Jätteistä jopa 40–50 prosenttia syntyy rakentamisessa ja purkamisessa.

(Kuva Johanna Hyrkäs) Tältä näyttää Aallon tutkijoiden valmistama kevytsavitiili.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia