Vaihtoehtoja kertakäyttöisille take away -pakkauksille

K-ryhmä on liittynyt mukaan vapaaehtoiseen sitoumukseen, jonka tavoitteena on alentaa muovista valmistettujen kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta.

Ympäristöministeriön, Elintarviketeollisuusliiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan, Päivittäistavarakaupan ja Suomen Pakkausyhdistyksen tekemä Muovisten annospakkausten green deal -sopimus vähentää muoviroskan määrää ympäristössä ja edistää kiertotaloutta.

K-ruokakauppojen muovisten take away -annospakkausten sisältämän muovin määrää on tarkoitus kutistaa 20 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä. Mukaan otettaville kahvimukeille kehitetään myös kierrätettäviä ja uudelleenkäytettäviä ratkaisuja.

Toinen tavoite on tarjota Neste K -liikenneasemilla nautittavat annokset uudelleenkäytettävistä tai helposti kierrätettävistä astioista ja pakkauksista.

Sitoumuksessa on mukana myös foodservice-tukkukauppa Kespro, joka voi edistää kiertotaloutta muualla kuin kotona syötävien annosten pakkausratkaisuissa.

K-ryhmä osallistuu myös tutkimushankkeisiin ja tekee tuotekehitystyötä yhteistyökumppaniensa kanssa.

Ruokahävikki puoliksi

K-ryhmä on mukana myös toisessa elintarvikealan sitoumuksessa. Motivan ylläpitämä Elintarvikealan materiaalitehokkuuden sitoumus on vapaaehtoinen toimintamalli, joka osaltaan muuttaa Suomea kiertotalousyhteiskunnaksi.

Sitoumuksen toisella sopimuskaudella 2022–2026 tavoitteena on lisätä kestävyyttä ja kannattavuutta materiaalitehokkuudella sekä kasvattaa tietoisuutta materiaalitehokkuuden mahdollisuuksista.

Sitoumuksen myötä K-ryhmän päivittäistavarakauppa ja Kespro sitoutuvat vähentämään ruokahävikkiä ja korottamaan kierrätysastettaan. Tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoden 2030 loppuun mennessä vuoden 2019 lähtötasosta.

Kierrätysaste nousi 76 prosenttiin

Keskon päivittäistavarakaupan toimialan vastuullisuusjohtajan Timo Jäsken mukaan sitoumukset tukevat Keskon vastuullisuusstrategiaa.

”Olemme saaneet aikaan hyviä tuloksia materiaalitehokkuuden sitoumuksen ensimmäisellä kaudella. Ruokahävikkimme väheni tavoitteeksi asetetun 13 prosenttia ja nostimme jätteiden kierrätysasteemme 76 prosenttiin. Siksi olemme asettaneet tälle toiselle sopimuskaudelle jopa aiempaa kunnianhimoisemmat tavoitteet”, Jäske sanoo.

Elina Saarinen/Uusiouutiset

(Kuva: K-ryhmä) Mukaan otettava kahvimuki voi olla myös kierrätettävä ja uudelleenkäytettävä.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia