Säikeistämätön kasviproteiini saa paremman rakenteen kemiallisella pH-muokkauksella. Kuva: VTT.

Väitös: Kemiallinen pH-säätö parantaa lihankaltaisten kasviproteiinien rakennetta

Kemiallinen pH:n säätö ja entsymaattinen muokkaaminen edistävät lihankaltaisen säikeisen rakenteen muodostumista kasviproteiineihin.

Asian osoitti VTT:n tutkija, diplomi-insinööri Anni Nisov, joka paneutui väitöstyössään lihaa korvaavien kasviproteiinien toiminnallisuutta kohentaviin menetelmiin.

Kasviproteiinien toiminnallisuudella tarkoitetaan muun muassa niiden säikeisyyttä, vaahtoutuvuutta ja liukoisuutta.

Anni Nisov keskittyi väitöskirjatutkimuksessaan riisi-, herne-, vehnä-, kaura- ja rypsiproteiinikonsentraatteihin ja -isolaatteihin.

Kemiallinen pH-muokkaus paransi makuakin

Nisov onnistui vähentämään rypsin ei-toivottua kemikaalimaista sivumakua hapatusprosessilla, joka kuitenkin toi mukanaan karvautta ja huonon rakenteen.

”Kemiallinen pH-muokkaus osoittautui paremmaksi vaihtoehdoksi sekä maun että rakenteen suhteen”, tutkija kertoo.

”Lisäksi rajoitettu entsymaattinen proteiinihydrolyysi paransi alun perin liukenemattoman riisiproteiinin vaahtoutumista ja geeliytymistä.”

Korvaavat esimerkiksi jauhelihaa ja kananmunaa

Nisovin tutkimus tarjoaa myös työkaluja, joiden avulla voidaan isolaattien sijaan käyttää kuitupitoisempia kasviproteiinikonsentraatteja.

”Tällaiset kasviproteiineista valmistetut tuotteet ovat samaan tapaan käytettäviä kuin esimerkiksi jauheliha, kana- ja muut lihasuikaleet tai muut lihavalmisteet”, Nisov kertoo.

Hyvin liukenevat kasviproteiinit sopivat puolestaan samanlaiseen käyttöön kuin vaikkapa maito, jogurtit ja kananmunan korvaavat vaahtoutuvat ainesosat.

Anni Nisovin väitöskirja Functionalisation strategies for plant proteins in meat analogues and solubility-dependent food applications tarkastetaan Aalto-yliopistossa 13. joulukuuta 2024.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia