Valo vaikuttaa nisäkkäiden ruskean rasvan opioidireseptorien toimintaan. Kun päivänvalon määrä vähenee, reseptorien aktiivisuus lisääntyy, ilmenee Turun Pet-keskuksen tutkimuksesta.
Tutkimus tehtiin rotilla, joille luodut olot jäljittelivät vuodenaikojen valoisuuden vaihteluita.
”Opioidireseptorien määrä ruskeassa rasvassa riippui rotan saamasta valon määrästä”, kertoo vanhempi tutkija Lihua Sun.
Turkulaiset ovat jo aiemmin havainneet, että päivän pituus vaikuttaa rotilla ja ihmisillä opioidireseptoritasoihin tunne-elämää säätelevillä aivoalueilla.
Ruskean rasvan ja aivojen opioidireseptoritoiminnat ovat kaksi erillistä ilmiöitä. Niillä on kuitenkin sama päämäärä eli sopeuttaa nisäkästä sekä fyysisesti että mahdollisesti myös psyykkisesti vuodenaikojen vaihteluun.
”Aivojen ja ruskean rasvan opioidireseptoritoiminnat saattavat olla yhteydessä toisiinsa esimerkiksi niin, että ne vahvistavat toinen toisensa toimintaa, mutta tästä tarvitaan lisää tutkimusta”, Sun sanoo.
Tutkimus oli siinä mielessä uraauurtava, että opioidireseptorien tasoja ei ole aiemmin kuvattu pet-kameralla oli positroniemissiotomografialla aivojen ulkopuolisilla alueilla.
Ruskea rasva eroaa valkoisesta rasvasta siinä, että se on aktiivista kudosta.
”Havainto korostaa, että opioidireseptorit vaikuttavat ruskean rasvan aktiivisuuden kausiluonteisuuteen”, sanoo professori Anne Roivainen.
”Tulevissa tutkimuksissa pitäisi vielä selvittää, liittyvätkö ruskean rasvan opioidireseptorit suoraan myös kudosten energiankulutukseen.”
Opioidireseptorien kausivaihtelu ehkä kausittaisten tunnemuutosten taustalla
Opiodireseptorit ovat solun osasia, joiden kautta elimistön tuottamat opioidihormonit pääsevät vaikuttamaan soluun. Yksi tällainen hormoni on mielihyvää tuova ja kipua vaimentava endorfiini.
Aivojen opioidireseptorit ovat keskeisiä mielialalle ja tunteille. Reseptoritoiminnan poikkeavuudet on yhdistetty muun muassa masennukseen ja ahdistuneisuuteen sekä syömishäiriöihin.
Opioidireseptoriaktiivisuudella saattaa olla merkitystä myös kausiluonteisille mielialahäiriöille, kuten kaamosmasennukselle. Sen oireita ovat muun muassa alakulo ja ylensyöminen.
Se, ovatko opioidireseptorien määrien kausivaihtelut aivoissa ja ruskeassa rasvassa myös kausittaisten tunne-elämän muutosten taustalla, vaatii Sunin ja Roivaisen mukaan vielä lisää tieteellistä näyttöä.
(Kuva Adobe Stock) Vuodenaikojen mukaan vaihteleva valon määrä vaikuttaa ainakin ruskean rasvan opioidireseptorien määrään. Sillä saattaa olla yhteys myös kausittain vaihtelevaan tunne-elämään.