Tampereen yliopiston tutkijat ovat kehittäneet valolla aktivoituvan väriaineen, joka tuhoaa bakteereja, sieniä ja viruksia tekstiilien pinnoilta. Ainetta voidaan hyödyntää esimerkiksi kasvomaskeissa.
Lasu (light-activated antimicrobial substance) -niminen keksintö perustuu siihen, että taudinaiheuttajat inaktivoidaan fotodynaamisesti valoherkisteiden avulla.
Valon säteilyn vaikutuksesta syntyy reaktiivisia happilajeja, jotka tuhoavat käsiteltävät solut hapettamalla.
Menetelmällä on tutkimusryhmän johtajan Alexander Efimovin mukaan monia etuja.
”Fotodynaaminen inaktivointi on prosessi, joka vaikuttaa kaikkiin taudinaiheuttajiin samanaikaisesti, mukaan lukien sienet, virukset ja ennestään havaitsemattomat mikrobit”, Efimov kuvailee tiedotteessa.
”Yleisenä hapetusprosessina se on myös tehokas moniresistenttejä taudinaiheuttajia vastaan.”
Lisäsuojaa kasvomaskiin
Lasu-käsitellyt materiaalit ovat tutkijoiden mukaan poikkeuksellisen tehokkaita muun muassa antibiooteille vastustuskykyistä kolibakteeria, metisilliinille vastustuskykyistä S. aureusta ja vankomysiinille vastustuskykyistä E. faecium -bakteeria vastaan.
Lisäksi Lasu-aine toimii Candida-hiivainfektioita ja HCoV-229-koronavirusta vastaan. HCoV-229 on yleinen virus, joka aiheuttaa flunssaa ja leviää maailmalla vuosittain.
Kasvomaskeissa aine antaisi lisäsuojaa ilmateitse välittyviltä viruksilta ja bakteereilta.
”Olemme osoittaneet, että Lasu on vakaampi ja tehokkaampi kuin parhaat tähän mennessä tunnetut valoherkisteet, ja mikä tärkeintä, se toimii tavallisessa sisävalossa ja soveltuu massatuotantoon”, Efimov sanoo.
Hän kertoo materiaalin värjäämisen olevan yksinkertaista.
”Vakaa mutta vesiliukoinen väriaine sitoutuu hyvin tekstiileihin ja muihin materiaaleihin, ja värjätty materiaali kestää pesuaineita ja valohäviämistä. Väriainetta voidaan tarvittaessa levittää helposti uudelleen.”
Startup kaupallistaa keksintöä
Yliopisto on myynyt Lasu-patenttiperheen suomalaiselle startup-yritykselle Plasmonics Oy:lle, joka jatkaa keksinnön kaupallistamista.
Tutkijat tähdentävät, että tekstiilien käsittely Lasu-väriaineella tepsii paitsi nykyisiin myös toistaiseksi tuntemattomiin mikrobikantoihin.
”Tämä tekee Lasusta täydellisen ratkaisun tulevia pandemioita ja virusmutaatioita vastaan”, uskoo Plasmonicsin toimitusjohtaja Pasi Keinänen.
”Lasulla käsiteltyjä materiaaleja voidaan käyttää esimerkiksi henkilösuojaimissa ja ensihoitovälineissä kriisi- ja epidemia-alueilla sekä ennaltaehkäisevänä toimena bioterrorismia vastaan.”
(Kuva Jonne Renvall/Tampereen yliopisto) Lasu-tutkimusryhmä Festia-laboratoriossa Hervannan kampuksella. Vas. eturivissä Tuula Heinonen, Lijo George ja Zafar Ahmed, takarivissä Nikita Durandin, Ville Santala ja Alexander Efimov.
Lue myös:
Suomalaisyrityksen tehopinnoite torjuu koronaa huvipuistoissa
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa