Vedyn mahdollisuudet ja lisäkoulutus kiinnostavat Raahen seudun yrityksiä

Raahen seudun yrityksissä kaivataan lisää tietoa vedystä ja sen käyttökohteista. Etenkin vetyyn liittyvät liiketoimintamahdollisuudet kiinnostavat.

Tämä selvisi kyselyssä, jonka tekivät Raahen seudun kehitys ja Koulutuskeskus Brahe. Reilusti yli puolet yrityksistä ilmaisi kyselyssä mielenkiintonsa vetyyn.

Kysymykset esitettiin teollisuuden ja maatalouden aloilla toimiville yrityksille Raahessa, Siikajoella ja Pyhäjoella.

Alueen yrityksillä on vahvaa osaamista muun muassa projektityössä, kone- ja laitesuunnittelussa sekä kuljetus- ja rakennusaloilla. Vetyhankkeiden toteutukseen, kuten rakentamiseen, arvioi voivansa osallistua kolmannes yrityksistä.

Vedyn mahdollisuudet maataloudessa liittyvät esimerkiksi sähkön ja vedyn tuotantoon ja jatkojalostamiseen, kuten lannoitteisiin.

Vastaajia kiinnostivat myös vedyn käyttö koneissa ja vedyn rooli biokaasun tuotannossa.

”Kyselystä välittyy sama viesti kuin Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla tehdystä vastaavasta kyselystä”, sanoo Kansallisen vetyverkoston projektipäällikkö Minna Näsman.

Hänen mukaansa suurin tarve on yleistiedolle vedyn käytöstä ja alan liiketoimintamahdollisuuksista. Koulutustarvetta on yhtä paljon suorittavissa kuin suunnittelun ja johtamisen tehtävissä.

Vedyntuotannolle on potentiaalia

Raahen kaupunki on teettänyt konsulttiyritys Rambollilla selvityksen, jonka mukaan Raahen alueelta löytyy useita teollisen mitan vedyn tuotantoon ja varastointiin soveltuvia alueita. Alueiden sijainti on hyvä ja koko riittävä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä on puolestaan käynnissä esiselvitys vetytalouteen siirtymisestä Pohjois-Pohjanmaalla. Tuloksia on luvassa alkukeväästä 2023.

(Kuva) Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa Perämeren rannikolla sijaitseva Raahe on merkittävä satama-, teollisuus- ja koulukaupunki.

Lue myös:

Vetytaloudelle oma koulutus – sopii työssä oleville ja tutkinto-opiskelijoille


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia