Itä-Suomen taivaalle on hiljattain ilmestynyt ilmalaivoja, jotka seuraavat korkeuksista infrastruktuurin ja ympäristön tilaa.
Aluksiin kytkettävien kameroiden, sensorien ja tutkaimien avulla on mahdollista kerätä dataa maastosta tai erilaisista rakennelmista ja rakenteista.
Vedyn voimalla lentävät alukset voivat tutkia esimerkiksi sähkölinjojen kuntoa ja näin korvata helikoptereilla, akkukäyttöisillä drooneilla tai maasta tehtävät tarkastukset.
Autonomiset ilmalaivat voivat myös kerätä ja analysoida tietoja vaikkapa kirjanpainajatoukan metsissä tekemistä tuhoista.
Joensuulaisen Kelluu Oy:n kehittämät miehittämättömät ilmalaivat kykenevät jo 12-tuntisiin kuvauslentoihin.
”Tiimimme seuraava tavoite on rakentaa yksittäisten alusten sijaan laivasto ja laajentaa toiminta-aluettamme”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Janne Hietala.
”Tällä hetkellä lennämme Itä-Suomen alueella, mutta tavoitteenamme on laajentaa lentoalueemme koko Suomeen ja siitä Pohjois-Eurooppaan.”
Tähtäimessä yhä pidempi lentoaika
Janne Hietala kertoo yhtiön varmistaneen juuri kahden miljoonan euron kasvurahoituksen.
”Kelluuta tukevat rahoittajat ja Business Finland luottavat yhtiön kasvukykyyn. Rahoituksen turvin pystymme palkkaamaan lisää henkilöstöä ja kehittämään aluksiamme entistä paremmiksi.”
Yhtiö pyrkii saavuttamaan ilmalaivoilleen muun muassa entistä pidemmän lentoajan.
Kriittisen infrastruktuurin tarkkailussa on Hietalan mukaan valtavat liiketoimintamahdollisuudet ympäri maailman. Esimerkiksi sähköverkkojen tarkastamiseen käytetään globaalisti noin 60 miljardia euroa vuodessa.
Kelluu Oy:n pienikokoiset, vetyteknologiaan pohjaavat itseohjautuvat alukset syntyvät Pohjois-Euroopan ainoassa ilmalaivatehtaassa. Yhtiön tehdas ja tuotekehityslaboratorio sijaitsevat molemmat Joensuun Reijolassa.
(Kuva Kelluu Oy) Ilmalaiva tarkkailulennolla. Alukset käyttävät polttoaineenaan vetyä, joten lennot eivät aiheuta hiilidioksidipäästöjä.