Viruksista hätähoitoja bakteeritauteihin

Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija Matti Jalasvuori on saanut Business Finlandilta rahoituksen faagiteknologian liiketoimintamahdollisuuksien selvittämiseen.

Rahoituksen suuruus on 336 000 euroa.

Jalasvuoren ryhmä kehittää yhdessä Helsingin yliopiston tutkijoiden kanssa faageista hätätapaushoitoja bakteeritauteja vastaan.

Faagit eli bakteriofagit ovat viruksia tappavia bakteereita, joita voidaan joissakin tapauksissa käyttää bakteeriperäisten tautien hoitamiseen.

(Kuva: Jyväskylän yliopisto/Matti Jalasvuori) Jyväskylässä löydetty faagi, joka tappaa Acinetobacter baumannii -bakteerin. Bakteeri on Maailman terveysjärjestön WHO:n vaihtoehtoisia hoitomuotoja tarvitsevien patogeenien prioriteettilistan kärjessä.

Faagihoidot on tarkoitettu tilanteisiin, joissa antibiootit tai muut perinteiset hoitokeinot eivät enää auta.

Faageja on kaikkialla, niin ilmassa, järvivedessä kuin maaperässäkin, mutta juuri oikean viruksen löytäminen kulloistakin taudinaiheuttajaa vastaan vaatii tutkimusta.

”Antibiootit ovat tavanomainen vastaus useimpiin infektioihin yhä edelleen”, Jalasvuori korostaa.

”Faagit taas ovat erilainen vastaus erikoisiin tapauksiin, jotka näyttävät lisääntyvän jatkuvasti erityisesti muualla maailmassa.”

Noin 750 000 ihmistä kuolee joka vuosi infektioihin, jotka ovat antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamia.

Pääkuva: Suomen Akatemia

Lue lisää Matti Jalasvuoren tutkimustyöstä:

Geenikäsittely kesyttää ilkeät sairaalabakteerit

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia