Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt työkalun astronauteille, jotka joutuvat tekemään avaruudessa monimutkaisiakin korjausoperaatioita.
Euroopan avaruusjärjestö ESA on ottanut työkalun osaksi koulutus- ja käyttöjärjestelmäänsä.
Astronautit harjoittelevat huolto- ja korjaustöitä ennen lentoja ja saavat niihin perusteellisen koulutuksen. Avaruudessa he lukevat lisäksi ohjeita tietokoneen näytöltä.
VTT:n työkalu astuu askeleen eteenpäin ja tuo mukaan täydennetyn todellisuuden eli AR:n (augmented reality). Tällöin korjausohjeet tulevat tekstinä, kuvina ja puheena AR-laseihin.
Laseihin ilmestyvä nuoli esimerkiksi osoittaa huollettavan laitteen vipua ja kertoo, mihin suuntaan sitä on käännettävä.
Astronautti voi myös hakea AR-laseihinsa tiedot laitteen huoltohistoriasta ja tilasta, jota seurataan myös maassa.
Videon AR-lasien käytöstä voi katsoa täällä.
Harjoittelua matkalla Marsiin
VTT:n mukaan uuden työkalun merkitys kasvaa sitä mukaa kuin avaruuslennot pitenevät. Yhdensuuntainen matka Marsiin kestää puoli vuotta, ja perillä on hallittava sekä uudet olosuhteet että uusi teknologia.
AR-työkalun avulla astronautit voivat hyödyntää matka-ajan opettelemalla punaisella planeetalla käytettävien laitteiden käyttöä ja korjaamista.
VTT on luonut tulevaisuusskenaarion, jossa astronautit voivat harjoitella esimerkiksi Mars-mönkijän huoltoa aidon kaltaisessa ympäristössä.
(Kuva) Astronauttien on harjoiteltava ennalta esimerkiksi Marsissa käytettävien laitteiden käyttöä ja korjaamista.