VTT rakensi remonttityökalun astronauteille

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt työkalun astronauteille, jotka joutuvat tekemään avaruudessa monimutkaisiakin korjausoperaatioita.

Euroopan avaruusjärjestö ESA on ottanut työkalun osaksi koulutus- ja käyttöjärjestelmäänsä.

Astronautit harjoittelevat huolto- ja korjaustöitä ennen lentoja ja saavat niihin perusteellisen koulutuksen. Avaruudessa he lukevat lisäksi ohjeita tietokoneen näytöltä.

VTT:n työkalu astuu askeleen eteenpäin ja tuo mukaan täydennetyn todellisuuden eli AR:n (augmented reality). Tällöin korjausohjeet tulevat tekstinä, kuvina ja puheena AR-laseihin.

Laseihin ilmestyvä nuoli esimerkiksi osoittaa huollettavan laitteen vipua ja kertoo, mihin suuntaan sitä on käännettävä.

Astronautti voi myös hakea AR-laseihinsa tiedot laitteen huoltohistoriasta ja tilasta, jota seurataan myös maassa.

Videon AR-lasien käytöstä voi katsoa täällä.

Harjoittelua matkalla Marsiin

VTT:n mukaan uuden työkalun merkitys kasvaa sitä mukaa kuin avaruuslennot pitenevät. Yhdensuuntainen matka Marsiin kestää puoli vuotta, ja perillä on hallittava sekä uudet olosuhteet että uusi teknologia.

AR-työkalun avulla astronautit voivat hyödyntää matka-ajan opettelemalla punaisella planeetalla käytettävien laitteiden käyttöä ja korjaamista.

VTT on luonut tulevaisuusskenaarion, jossa astronautit voivat harjoitella esimerkiksi Mars-mönkijän huoltoa aidon kaltaisessa ympäristössä.

(Kuva) Astronauttien on harjoiteltava ennalta esimerkiksi Marsissa käytettävien laitteiden käyttöä ja korjaamista.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia