VTT:n 5G-testiverkko toimii auringon voimalla

Teknologian tutkimuskeskus VTT on ottanut Oulussa käyttöön aurinkosähköjärjestelmän, joka tuottaa sähköä 5G-testiverkon laitteisiin.

Tutkijoiden tarkoituksena on selvittää, kuinka ict-järjestelmän ylläpitäjä voi hyödyntää itse tuottamaansa aurinkosähköä ja parantaa järjestelmän energiatehokkuutta ja toimintavarmuutta.

Kokonaisuuteen kuuluu aurinkopaneelien lisäksi akkujärjestelmä, jolla voidaan varmistaa sähkönsyöttö ja tietoliikennelaitteiden toiminta mahdollisissa sähköverkon häiriötilanteissa. Samalla voidaan tasoittaa sähkön tuotannon ja kulutuksen huippuja.

Etäohjattavan järjestelmän omaa tuotantoa on mahdollista tarvittaessa täydentää ostosähköllä esimerkiksi aamuyön edullisimpina tunteina.

Miljardin dollarin sähkölasku

Langattoman tietoliikenteen energiankulutus on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Sähköstä on muodostunut operaattoreiden suurin kuluerä.

Vodafone, yksi maailman suurimmista operaattoreista, on kertonut maksavansa vuosittain jo yli miljardi dollaria sähköstä, joka kuluu tietoliikenteen tukiasemien ja datakeskusten ylläpitoon.

”Langattoman tietoliikenteen sähkönkulutus on kasvanut aina, kun uusia teknologioita on otettu käyttöön. Uskomme, että tämä toistuu, kun viidennen sukupolven järjestelmät yleistyvät”, arvioi teknologiapäällikkö Tapio Rauma.

Erikoistutkija Mikko Hongiston mukaan nyt tarvitaan sekä monipuolisia energiatehokkuustoimia että ratkaisuja, jotka hyödyntävät uusiutuvia energianlähteitä, jotta sähkönkulutuksen kustannuksia ja ympäristövaikutuksia kyetään hillitsemään.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia