Happy Plant Proteinin perustajat, teknologiajohtaja Pekka Lehtinen (vas.), tuotejohtaja Elli Laukkala ja toimitusjohtaja Jari Karlsson uskovat teknologiansa nostavan myös kasviproteiinituotteiden kotimaisuusastetta. Kuva: VTT.

VTT:n spinoff-yrityksen erotusmenetelmä tuo tehoa kasviproteiinien tuotantoon

Happy Plant Protein oy:n kustannustehokkaalla tekniikalla saadaan aikaan kasviproteiinijaetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia. Jae sopii monenlaisiin kasvipohjaisiin elintarvikkeisin.

Startup-yrityksen erotusmenetelmän takana on joukko VTT:n tutkijoita.

”VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista”, kuvailee Happy Plant Proteinin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Jari Karlsson.

Prosessissa voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja, mikä mahdollistaa uusien tuotteiden nopean kehityksen.

Ympäristöä säästävässä teknologiassa ei käytetä kemikaaleja, ja sillä syntyvät ainesosat ovat helposti hyödynnettäviä.

Happy Plant Protein on kerännyt 1,8 miljoonan euron siemenrahoituksen, jonka avulla se jatkaa patentoidun menetelmänsä kehitystä.

Startupin rahoittajia ovat Nordic Foodtech VC ja Butterfly Ventures VC. Hanketta tukee myös Business Finland.

Voi nostaa kasviproteiinituotteiden kotimaisuusastetta

Uusi tuotantotapa sopii Happy Plantin mukaan sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille.

Etenkin pienten yritysten ongelmana on se, että nykyiset kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita. Esimerkiksi isolaattitehtaan perustaminen vaatii yli sadan miljoonan euron satsauksen.

Kemiallinen isolaattituotanto ei tee lopputuotteista ainoastaan kalliita, vaan se myös korostaa vääriä sivumakuja ja jättää syrjään luonnollisia ravintoaineita ja kuituja.

Happy Plantin teknologialla investointi- ja käyttökustannuksia voidaan pudottaa jopa 90 prosenttia. Energiankulutus vähenee seitsemäsosaan.

Tämä avaa suomalaisille aivan uusia mahdollisuuksia.

”Ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien, kuten palkokasvien jalostusarvoa”, Karlsson sanoo.

Yhtiö aikoo jatkossa myydä lisenssejä ja teknistä osaamistaan asiakkaidensa nykyisille tehtaille.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia