VTT:n voittoisa keksintö – munan proteiinia ilman kanaa

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt teknologian, jolla voidaan tuottaa kananmunan valkuaisproteiinia ilman kanaa.

Menetelmällä onnistuu myös muiden proteiinien tuotanto.

Keksintö toi VTT:lle voiton eurooppalaisten tutkimusorganisaatioiden järjestön Earton kilpailun Impact Expected -kategoriassa. Kilpailun palkinnot jaettiin 28. lokakuuta.

Tuotannon raaka-aineina käytetään vettä, glukoosia ja erilaisia mineraaleja sekä Trichoderma reesei -sieni, joka tekee aineksista proteiineja.

Biotekninen prosessi tarjoaa turvallisen tavan tuottaa ruokaproteiineja. Kun tuotantoeläimiä ei ole, poistuu myös esimerkiksi salmonellariski.

Prosessi on myös ympäristöllisesti kestävä.

”Helsingin yliopiston ensimmäiset laskelmat osoittivat, että munanvalkuaisen proteiinin tuottaminen solutehtaassa tuottaa noin 75 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja ja käyttää 90 prosenttia vähemmän maata kuin kanojen kasvatus”, kertoo tutkimustiimin päällikkö Emilia Nordlund VTT:stä.

Muutos perustuu tilankäytön pystysuoraan laajentumiseen horisontaalisen sijasta. Näin maaperää voidaan vapauttaa luonnolliseen tilaansa tai muuhun kuin maatalouden käyttöön.

Eteenpäin startup-yritysten kanssa

VTT:ssä on kokeiltu menetelmää 300 litran bioreaktorissa.

Proteiinintuotannosta vastaavan tutkimustiimin päällikön Christopher Landowskin mukaan prosessi on kuitenkin helppo skaalata suurempiin tuotantoyksiköihin.

Teollisen mitan eli yli 300 000 litran tuotannossa valkuaisproteiinikilon kustannusten lasketaan jäävän alle 10 euroon.

Summa on kilpailukykyinen verrattuna kananmunaproteiinin tuotantoon, jossa hintojen arvioidaan nousevan.

VTT kehittää parhaillaan tuotantoteknologiaa eteenpäin useiden startup-yritysten kanssa, joiden kanssa sillä on pitkäaikaiset tutkimus- ja lisensointisopimukset.

(Kuva: VTT) Bioteknisellä menetelmällä tuotettu valkuaisproteiini muistuttaa tavallista kananmunanvalkuaista. 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia