Vuoden 2021 AIV-palkinto professori Pentti Huoviselle

Vuoden 2021 A. I. Virtanen -palkinnon saa bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Palkinto myönnetään tunnustuksena laaja-alaisista tutkimuksista bakteerien merkityksesta ihmiselle niin hyvässä kuin pahassa.

Pentti Huovinen on tutkinut antibioottien käyttöä infektioiden hoidossa ja toisaalta bakteerien antibioottiresistenssin vaikutuksia. Viime vuosina hän on paneutunut myös suolistomikrobiston ja terveyden välisiin yhteyksiin.

Palkinto luovutetaan professori Huoviselle Helsingin yliopistossa 10. joulukuuta 2021 järjestettävässä juhlassa, jossa hän luennoi aiheesta Hyvät, pahat bakteerit.

Kemian nobelistin Artturi Ilmari Virtasen mukaan nimetty AIV-palkinto jaetaan tänä vuonna 20. kerran. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.

“Bakteerien merkitys terveyden edistäjinä avautumassa”

Pentti Huovinen kertoo tiedotteessa olevansa tunnustuksesta otettu.

”Nobelisti A. I. Virtasen nimeä kantava palkinto on Suomen merkittävimpiin kuuluva tiedepalkinto. On suuri kunnia liittyä maineikkaiden palkittujen joukkoon”, Huovinen sanoo.

”Vaikka Virtanen sai Nobelin kemian palkinnon, hän oli oikeastaan bakteriologi. Hänen kunniakseen on jopa nimetty bakteeri, Aci-dipropionibacterium virtanenii. Bakteriologina rohkenen tuntea yhteenkuuluvuutta hänen töidensä äärellä.”

Bakteerien merkitys terveyden edistäjinä on Huovisen mukaan vähitellen avautumassa.

”Vastauksia etsitään kysymyksiin, mistä saamme terveyttä edistäviä bakteereita, miten ruokimme niitä ja pidämme niistä huolta.”

Aktiivinen tieteen popularisoija

Pentti Huovinen on koulutukseltaan lääketieteen ja kirurgian tohtori ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri. Huovinen on julkaissut yli 400 tieteellistä artikkelia ja häntä on referoitu yli 12 000 kertaa.

Huovinen on myös aktiivisesti popularisoinut tiedettä, kirjoittanut lukuisia yleistajuisia kirjoja ja pitänyt tiedeaiheista radio-ohjelmaa noin 15 vuoden ajan.

Hänellä on lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä luottamustoimia.

AIV-palkinnon jakavat Suomalaisten Kemistien Seura, Biobio-seura ja Ravitsemuksen Tutkimussäätiö. Tunnustukseen kuuluu rahapalkinnon lisäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen suunnittelema hopeinen A. I. Virtanen -mitali sekä kunniakirja.

(Kuva Turun yliopisto) Professori Pentti Huovinen on bakteriologian tutkija, jonka työn tuloksia voidaan soveltaa nopeasti myös käytännössä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia