Miljoonan euron Millennium-teknologiapalkinnon on saanut australialaisen New South Walesin yliopiston professori Martin Green.
Palkinnon hänelle luovutti Helsingissä 25. lokakuuta 2022 pidetyssä seremoniassa presidentti Sauli Niinistö.
Green on kehittänyt perc-nimisen aurinkokennon (passivated emitter and rear cell), joka lanseerattiin vuonna 1983.
Percistä on sittemmin tullut tehokkain ja kaupallisesti menestyksekkäin piipohjainen kennoteknologia aurinkopaneeleihin ja energian massatuotantoon. Perc-teknologia kattaa lähes 90 prosenttia kennojen nykymarkkinasta.
Tuo luotettavasti sähköä myös syrjäseuduille
Teknologia syntyi, kun Green tiimeineen paransi tavallisten piipohjaisten aurinkokennojen ylä- ja alapinnan laatua.
Kun auringonvalon fotonit läpäisevät kennon pinnan, ne virittävät kennon rakenteessa olevat elektronit vapaan liikkuvuuden tilaan. Kun kennon ylä- ja alapinta yhdistetään virtapiiriksi, vapaat elektronit synnyttävät sähkövirran.
Perc-kennon pinta saa elektronit pysymään liikkeessä pidempään, mikä tuottaa enemmän energiaa kuin aiemmat ratkaisut.
Greenin teknologia kasvatti aurinkokennon konversiotehokkuutta 25 prosenttiin 2000-luvun alussa. Tämä on yli 50 prosentin suhteellinen parannus verrattuna 1980-luvun alun 16,5 prosenttiin.
Innovaatio on vähentänyt merkittävästi aurinkopaneelien käyttökustannuksia ja tehnyt siten aurinkosähköstä fossiilisia vaihtoehtoja edullisempaa.
Lisäksi perc-kennot voivat tuottaa energiaa koteihin ilman yhteyttä sähköverkkoon, mikä mahdollistaa luotettavan sähkönsaannin esimerkiksi syrjäseuduilla.
Luvassa vielä parempia kennoja
Parhaillaan Martin Green kehittää yhdistelmäkennotekniikkaa. Hänen tavoitteenaan on saavuttaa 40 prosentin konversiotehokkuus esimerkiksi pinoamalla kennoja päällekkäin.
Aurinkokennot korvaavat yhä enemmän fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia.
”Vuonna 2021 kaksikymmentä maata ja aluetta, esimerkiksi Australia, Chile, Saksa, Kreikka, Italia, Alankomaat, Espanja, Vietnam ja Kalifornia, tuottivat 8–25 prosenttia kokonaisenergiatuotannostaan aurinkoenergialla. Luku kasvaa nopeasti”, Green kertoo.
Martin Greenin innovaatio on jo nyt parantanut merkittävästi miljardien ihmisten elämänlaatua, sanoo professori Minna Palmroth, joka toimii Millennium-palkinnon myöntävän Tekniikan Akatemia -säätiön hallituksen puheenjohtajana.
Millennium-palkinto jaetaan joka toinen vuosi keksinnölle, joka parantaa hyvinvointia ja tukee kestävää kehitystä.
(Kuva Tekniikan Akatemia) ”Palkinto on merkittävä tunnustus työstäni aurinkosähkötekniikan saralla, mutta samalla tunnustus myös opiskelijoideni ja kollegoideni sekä alan laajemman tutkimusyhteisön ja kaupallisten toimijoiden saavutuksille”, Martin Green sanoo.