Kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden biopankkitutkimus -palkinnon on saanut Helsingin biopankin koordinoima GenomiTerveys-hanke.
Tunnustuksen myönsi Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB.
Palkittu tutkimus saa kiitosta etenkin konkreettisista hyödyistä, joita se tuo niin syöpätautigeenien kantajille kuin Suomen terveydenhuollolle.
Vuosina 2021–2023 toteutetussa hankkeessa kehitettiin uusi, ennakoiva hoitopolku biopankkien näytteenantajille, joilla havaittiin kohonnut rintasyöpäriski.
Rintasyövälle altistava geenivirhe löytyi tutkimuksessa joka 200. näytteestä.
”On ilo ja kunnia saada GenomiTerveys-hankkeelle Vuoden biopankkitutkimus -titteli”, sanoo sairaalageneetikko Minja Pehrsson Helsingin biopankista.
”Hankkeessa olemme onnistuneesti pilotoineet luotua toimintamallia, palauttaneet biopankkinäytteen antajille geneettistä riskitietoa ja ohjanneet heidät terveydenhuoltoon seurannan ja hoidon piiriin.”
Suomen vahvuutena puolen miljoonan näytteen genomitieto
Sairaalabiopankkien GenomiTerveys-hankkeessa hyödynnettiin FinnGen-biopankkitutkimuksesta biopankkeihin palautunutta genotyyppausdataa sekä potilastietokantoja.
”Suomalainen biopankkitutkimus on kansainvälisesti eturintamassa ja palvelee laaja-alaisesti tutkijoita”, sanoo Helsingin biopankin tieteellinen johtaja Olli Carpén.
Suomalaisen genomitutkimuksen ja biopankit on hänen mukaansa nostanut maailmankartalle FinnGen-hanke.
”Vahvuutemme, eli toimiva biopankkilaki ja puolen miljoonan näytteen genomitieto, mahdollistavat jatkossakin osallistumisen merkittäviin tutkimushankkeisiin.”
Biopankkien Osuuskunta Suomi – FINBB kehittää ja yhtenäistää Suomen biopankkien toimintatapoja, työvälineitä ja prosesseja.
Osuuskuntamuotoisen yrityksen omistajia ovat viisi hyvinvointialuetta, Hus, Suomen kuusi suurinta yliopistoa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.
(Kuva Pexels) Biopankkitutkimus mahdollistaa yhä yksilöllisemmän ja tehokkaamman rintasyövän ennaltaehkäisyn ja hoidon.