Vuoden energianerokkaat torjuvat ilmastokriisiä

Esimerkilliset suomalaiset energiatehokkuusteot on palkittu Energianerokas 2019 -tunnustuksella. Palkinnot myönnettiin ensimmäistä kertaa, ja niitä jaettiin yhteensä viisi.

Tunnustuksen saivat Fermionin lääketehdas, muovituotevalmistaja MSK Plast, Kesko, Tampereen maauimala ja Lapuan koulut.

Orion-konserniin kuuluva Fermion palkittiin hönkähöyryn hyötykäytöstä. Höyryllä lämmitetään kiinteistö ja käyttövesi. Lämmönsiirtimien avulla hukkalämpö voidaan hyödyntää 100-prosenttisesti.

Perheyritys MSK Plast sai tunnustuksensa tehokkaasta tyhjäkäynnin seurannasta.

Yrityksessä järjestetään vuosittain tyhjäkäyntikävely, jonka aikana etsitään mahdollisia turhia energiankulutuskohteita.

MSK Plastin ensimmäisellä kävelykierroksella löytyi 60 energiansäästökohdetta. Kuva: MSK Group

Tätä nykyä MSK Plastin sähkön- ja lämmönkulutuksen seurantaa helpottaa etäluettava järjestelmä.

Altaat lämpenevät hukkalämmöllä

Kaupan palveluyritys Kesko on toteuttanut yhdessä Granlund Oy:n kanssa uudenlaisen päivittäistavarakaupan energiankierrätyksen.

Systeemi yhdistää kylmäjärjestelmän, lämpöpumpun ja energian talteenoton. Viilennyksen sivutuotteena syntyvä lauhdelämpö hyödynnetään saumattomasti kiinteistön lämmittämisessä.

Energiajärjestelmä on asennettu muun muassa K-Citymarket Tiiriöön. Kuva: Kesko

Uuden järjestelmän ansiosta rakennusten lämmönkulutus pienenee jopa 90 prosenttia ja kauppiaan sähkölasku 15 prosenttia.

Tampereen maauimalan nosti palkinnoille fiksu energiaratkaisu, jonka ovat kehittäneet Tampereen kaupunki ja Tampereen sähkölaitos.

Tamperelainen Kalevan maauimala lämmittää altaansa nerokkaalla tavalla, tuomaristo kiittelee. Kuva: Tampereen kaupunki

Altaiden lämmittämiseen käytetään kaukojäähdytysverkoston hukkalämpöä, ja lämmityksessä jäähtynyt vesi palaa verkostoon viilentämään tamperelaisia kiinteistöjä.

Lapualaiskouluissa on rakennettu uusi konsepti energiataitojen oppimiseen ja opetukseen.

Lapualla lapsia kasvatetaan energianeroiksi pienestä pitäen. Kuva: Samuli Pöntinen

Alanurmon, Kauhajärven, Männikön ja Poutun koulujen oppilaat tutustuvat energiatehokkuuteen esimerkiksi roolipelaamalla ja koodaamalla ja tekevät energiatekoja opetussuunnitelman mukaan.

”Pienikin voi olla suurta”

Palkinnonsaajat valitsi tuomaristo, jossa olivat mukana yli-insinööri Tiina Sekki Energiavirastosta, erityisasiantuntija Pia Kotro työ- ja elinkeinoministeriöstä ja innovatiivisten liiketoimintamallien asiantuntija Janne Hietaniemi Solvedista.

Lisäksi tuomaristoon kuuluivat uusiutuvien energiajärjestelmien professori Esa Vakkilainen LUT-yliopistosta, WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder sekä energiatehokkuuden seurannan ja vaikutusten arvioinnin johtaja Ulla Suomi Motivasta.

Motivan mukaan sadat yritykset ja kunnat tekevät vuosittain tuhansia toimia, jotka tehostavat energiankäyttöä ja pienentävät ilmastokuormaa.

Voittajista päättäessään tuomaristo painotti tekojen vaikuttavuutta, tuloksellisuutta, kekseliäisyyttä, innostavuutta, monistettavuutta ja skaalautuvuutta.

”Voittajiksi ei valittu vain suuria tai mahtavia tekoja, sillä myös pieni voi olla suurta skaalautuessaan laajemmalle”, sanoo tuomariston puheenjohtajana toiminut Tiina Sekki.

(Pääkuva) Hönkähöyry on valjastettu hyötykäyttöön Fermionin lääketehtaassa Oulussa. Kuva: Mikko Törmänen 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia