Vuoden nuori tutkija rakentaa kvanttitietokonetta

Vuoden nuorena tutkijana on palkittu tekniikan tohtori Joonas Govenius, 34. Hän toimii tutkijana Teknologian tutkimuskeskuksessa VTT:ssä.

Tunnustuksen myönsi Tekniikan edistämissäätiö, joka valitsee tekniikan alan nuoren tutkijan vuosittain.

Palkinnon Goveniukselle toi hänen työnsä suomalaisen kvanttitietokoneen hyväksi. Govenius selvittää, kuinka koneesta saataisiin mahdollisimman tehokas.

Hänen tutkimuskohteenaan ovat suprajohteet eli vastuksettomat metallit, joista on saatu lupaavia tuloksia kvanttitietokoneen materiaalina.

Goveniuksen kiinnostus kvanttifysiikkaan syntyi kandidaatin opinnoista yhdysvaltalaisessa Princetonin yliopistossa. Sen jälkeen hän on ehtinyt työskennellä myös Sveitsissä ja väitellä Aalto-yliopistossa.

”On hienoa työskennellä teknologian parissa ja tutkia asiaa, joka voi oikeasti vaikuttaa ihmisten arkeen vuosikymmenien päästä”, Govenius sanoo.

”Tietokoneen keksijät eivät varmasti olisi osanneet kuvitella 1940-luvulla, mihin kaikkeen laitteita käytetään nykypäivänä.”

VTT:n ja startup-yritys IQM:n kvanttitietokoneen on määrä valmistua ensi vuoden alussa. Parin vuoden päästä on luvassa koneen suuritehoisempi versio.

Vuoden opettaja osaa matemaattisen optimoinnin

Tekniikan edistämissäätiö palkitsee vuosittain myös Vuoden opettajan. Tällä kertaa tunnustuksen sai Aalto-yliopiston professori Fabricio Oliveira, 35.

Fabricio Oliveira on ennen Suomea työskennellyt Brasiliassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Oliveira opettaa tekniikan opiskelijoille matemaattista optimointia.

Tavoitteena on optimoida matemaattisen mallinnuksen avulla minkä tahansa järjestelmän toimintaa esimerkiksi taloudellisesti tai ympäristövaikutuksiltaan.

Oliveiran kurssien teemat tunnetaan systeemi- ja operaatiotutkimuksen vaikeimpina.

Opiskelijat kuitenkin kehuvat hänen tapaansa tuoda monimutkaiset tekniset teemat lähelle arkea. Mallintamista ja optimointia opiskellaan tosielämän esimerkkien kautta.

(Pääkuva) Tutkija Joonas Goveniusta kiehtoo etenkin fysiikan ja käytännön sovellusten yhdistäminen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia