Vuoden rohdoskasvi kuusenkerkkä voi poikia miljoonabisneksen

Vuoden 2021 rohdoskasviksi on valittu kuusenkerkkä. Valinnan teki Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto.

Kansanlääkinnässä metsiemme ”vaaleanvihreää kultaa” on käytetty pitkään muun muassa yskänrohtona, mutta kerkät ovat villiyrttibuumin myötä nousseet uuteen erityissuosioon.

Kuusenkerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja muita antioksidantteja.

Kerkkien lisäksi kuusesta hyödynnetään rohtoina myös neulasia, pihkaa ja pihkasta saatavaa eteeristä öljyä.

Markkinoilla on jo esimerkiksi ja muita juomia, ravintolisiä, välipalapatukoita ja luonnonkosmetiikkaa, jotka sisältävät kuusenkerkkiä.

Kerkkiä voi myös pureskella sellaisinaan tai lisätä niitä salaatin joukkoon, kertoo Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö tiedotteessa.

Kaupalliselle hyödyntämiselle paljon tilaa

Vaikka kuusenkerkkien tunnettuus ja käyttö ovat lisääntyneet, niiden kaupallinen hyödyntäminen on vielä vähäistä.

Kerkät voisivat tarjota lisätulon mahdollisuuden metsänomistajille, jotka voisivat keväisin vuokrata kuusikkojaan kerkänkerääjille. Samalla myös kerääjät saisivat tienestiä.

Parin viikon keruuaika ajoittuu touko–kesäkuuhun, joten se olisi juuri hyvä hetki luonnontuotealan toimijoille saada metsästä tuloa myös ennen marja- ja sienikautta.

”Suomen metsissä arvioidaan olevan kerättävissä olevia kuusenkerkkiä yli 80 miljoonaa kiloa. Vain alle yksi prosentti saadaan kerättyä”, toteaa Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Henri Vanhanen.

Hänen mukaansa kerkkien keruuta tulisi lisätä ja jatkojalostusta kehittää, jotta taloudellisestikin merkittävä potentiaali saataisiin hyödynnettyä.

”Kuusenkerkässä on tarjolla metsänomistajille ja kerääjille yli 500 miljoonan euron tulot”, Vanhanen sanoo.

(Kuva Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto) Kuusenkerkät ovat nyt parhaimmillaan. Niiden keräämiseen pitää kuitenkin muistaa pyytää maanomistajan lupa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia