Yhdeksän tiimiä etenee kiertotalouden ideakisassa

Keväällä käynnistetyn kiertotalouden haastekilpailun jatkoon menijät on valittu. Rahoitusta ideansa kehittämiseen sai yhdeksän tiimiä.

Aalto-yliopiston, Geologian tutkimuskeskuksen (GTK), Luonnonvarakeskuksen (Luke), Suomen ympäristökeskuksen (Syke) ja VTT:n isännöimään kisaan tuli kaikkiaan 26 ideaa.

Kilpailun tarkoitus on kannustaa organisaatioita luomaan monitieteisiä kiertotalouden konsepteja, joissa yhdistyvät liiketoiminnan, teknologian, kestävyyden ja sääntelyn näkökohdat.

Pakkauksia humalan sivuvirroista, kaivosjäte hyötykäyttöön

Stack2Recycle-tiimi (Aalto, Syke ja VTT) aikoo rakentaa polymeereista materiaalin kierrätykseen ulottuvan pakkauskonseptin, jossa hiilidioksidipäästöt minimoidaan.

Hopsista-ryhmä (Luke ja VTT) kehittää pakkauksia humalan sivuvirroista, joita syntyy viljelyn ja oluenvalmistuksen yhteydessä.

Birkewolle-tiimin (Aalto, Luke, VTT ja Syke) idea on läpinäkyvyyden mahdollistaminen tekstiiliarvoketjussa.

DOOMED (GTK ja VTT) paneutuu kaivosjätteen hyödyntämiseen tekniikalla, joka jäljittelee mineraalin luontaista rapautumisprosessia.

Circular Indicators Toolboxin (VTT, Aalto ja Syke) ideana on digitaalinen työkalupakki, jonka avulla tuotteet voidaan suunnitella pitkäikäisiksi.

Virtual Zero Waste Agrofood System -tiimi (VTT, Luke ja Syke) työstää järjestelmänäkymää resurssivuotojen ja uusien kiertotalouden mahdollisuuksien tunnistamiseen.

Clothing Circulator (Aalto ja VTT) miettii datalähtöistä palvelualustaa kuluttajille, jotka haluavat tehdä kestävän kehityksen mukaisia vaatevalintoja.

High Purity Metal Extraction Using Plasma and Magnetic Spectrometry (Aalto, GTK, VTT ja Syke) kehittää ratkaisua metallien talteenottoon erilaisista jätteistä.

Sustainable Growing Medium for Global Greenhouse Production -tiimi (GTK, Luke, VTT ja Syke) kehittää kompostoitavaa kasvualustaa, joka perustuu sekundaarikuituihin ja mineraalisiin sivuvirtoihin.

Esittely marraskuussa

Tiimit alkavat nyt viedä ideoitaan eteenpäin rahoitustuen turvin.

Ideoihin perustuvat ehdotukset ja konseptit esitellään Circular Innovation Fair -pitchingtapahtumassa 26. marraskuuta 2020.

Pitching järjestetään Sitran World Circular Economy Forum 2020 -tapahtuman sivutapahtumana Helsingissä ja/tai verkossa.

 

MAINOS

Tilaa Kemia-lehti, saat lahjaksi käsidesin!

  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 29 euroa
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa
  • Saat lahjaksi innovatiivisen, kotimaisen Nolla-käsidesin. Lue lisää: Käsidesivaahto tehoaa myös koronavirukseen.
  • Kampanja jatkuu 30.9.2020 asti.

Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.

Tilaamalla lehden saat laatulukemista ja tuet samalla kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia