Ykköstyypin diabetekseen lupaava lääke-ehdokas – voi estää sairastumisen

Kun TYK2-geenin toiminta pysäytetään, haiman beetasolujen tuhoutuminen lakkaa. Haimasolut tuottavat insuliinia, joka on elimistölle välttämätön aine. Ilman insuliinia ihminen sairastuu tyypin 1 diabetekseen.

Vahvistuksen oletukselleen TYK2-geenin aktiivisuuden ja diabeteksen välisestä yhteydestä sai tuoreessa  tutkimuksessaan Helsingin yliopiston professorin Timo Otonkosken johtama ryhmä.

Ryhmä onnistui tehokkaasti torjumaan beetasolujen kuoleman estämällä TYK2-geenin aktiivisuuden.

”Beetasolujen tuhoutuminen on seurausta autoimmuunireaktiosta, jossa elimistön puolustusjärjestelmän aktivoimat valkosolut hyökkäävät omia kudoksia vastaan”, Otonkoski kertoo.

”TYK2-estäjällä valkosolujen aiheuttama tuho kyettiin estämään.”

TYK2-geenin vaikutuksen esto tosin johti haiman saarekesolujen erilaistumisen heikkenemiseen eli beetasolutuotannon vähenemiseen.

”Tämä haitallinen vaikutus oli kuitenkin havaittavissa ainoastaan beetasolujen varhaisemmissa kehitysvaiheissa. TYK2-aktiivisuuden estäminen ei vaikuttanut kypsien beetasolujen toimintaan.”

Mekanismiin perustuva lääke jo olemassa

TYK2-geenin toiminnan torppaamiseen on jo kehitetty lääkeaine, joka on hyväksytty käyttöön Yhdysvalloissa.

Lääke on tarkoitettu psoriasiksen hoitoon, mutta sama lääkemolekyyli voi olla myös tehokas ykköstyypin diabeteksen ehkäisijä. Kun suomalaisryhmä kokeili molekyyliä tutkimuksessaan, se toimi hyvin.

Timo Otonkosken mukaan lääkeaineen vaikutuksia diabeteksen ehkäisemisessä on seuraavaksi tutkittava huolellisesti eläinmalleissa. Jos tulokset niistäkin ovat hyviä, tutkimus voi edetä kliinisiin eli ihmisillä tehtäviin kokeisiin.

Ykköstyypin diabeteksen ilmaantuvuus on Suomessa korkeampi kuin missään muussa maassa. Sairauden taustalla olevia geenejä on löydetty satoja, mutta useimpien vaikutusmekanismi on epäselvä.

Suuressa sairastumisriskissä olevat henkilöt voidaan siis tunnistaa, mutta vielä ei ole keksitty tehokasta ja turvallista keinoa ehkäistä sairautta.

Tuoreen tutkimuksen julkaisi Nature-lehti.

(Kuva Adobe Stock) Ykköstyypin diabetesta sairastava joutuu ottamaan insuliinia pistoksina, koska hänen oman kehonsa insuliinituotanto on lakannut.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia