Helsingin yliopiston tuore tutkimus selittää, miksi ruoansulatuskanavan toiminta ihmisten välillä vaihtelee niin suuresti.
Vaihtelun syiden tunteminen auttaa hoitokeinojen kehittämisessä suolistosairauksiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään (ibs), tulehdukselliseen suolistosairauteen (ibd) ja krooniseen ummetukseen.
Lisäksi tieto voi poikia uusia hoitoja myös neurologisiin sairauksiin, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin, sillä suolistoa säätelevä hermosto vaikuttaa niidenkin taustalla.
Tutkimusartikkelin julkaisee tiedelehti Cell. Artikkeli on jo luettavissa täältä.
Pääroolissa hermokasvutekijä
Helsinkiläistutkijat saivat hiiritutkimuksessaan selville, että tärkeässä roolissa ruoansulatuskanavan toiminnan vaihtelussa on gdnf-hermokasvutekijän pitoisuus.
Gdnf:n pitoisuudet paksusuolessa vaihtelivat yksilöiden välillä huomattavasti, jopa viisinkertaisesti.
Lisäksi pitoisuudet olivat yhteydessä typpioksidia tuottavien hermosolujen geenituotteisiin.
Vaihtelut vaikuttivat suolistoa säätelevän enteerisen hermoston koostumukseen, kokoon ja toimintaan.
Sama pätee ihmisiin
Tutkijoiden löytämä mekanismi selittää myös ihmisten välisiä eroja suoliston toiminnassa, ulosteen koostumuksessa ja alttiudessa tulehdukseen liittyville häiriöille.
”Suoliston toimintaa säätelevän hermoston toiminnan tai siihen liittyvien puutteiden tiedetään olevan yhä useampien yleisten sairauksien taustalla”, sanoo tutkimusryhmän johtaja Jaan-Olle Andressoo.
”On tärkeää ymmärtää sen vaihtelua määrittäviä mekanismeja, jotta voimme jatkossa kehittää ennustavia biomarkkereita ja hoitokeinoja eri sairauksiin.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!