Ympäristöpääkaupungin olutmäski muuttuu pian biokaasuksi

Juomavalmistaja Hartwall ja Lahti Energia rakentavat Lahteen biokaasulaitoksen, jonka tuottama biokaasu tehdään oluenpanossa syntyvästä mäskistä.

Uusi laitos nousee Hartwallin Lahden-panimon yhteyteen.

Laitoksen arvioitu tuotantomäärä on 12 gigawattituntia vuodessa. Se kattaa suurimman osan koko Hartwallin kaasuntarpeesta, joka on noin 70 prosenttia yhtiön vuotuisesta lämpöenergian käytöstä.

Biokaasulaitoksen rakennustöiden on määrä käynnistyä loppuvuodesta. Suunnitelmien mukaan laitos otetaan käyttöön vuoden 2023 alussa.

Toimijat hakevat hankkeelle energiatukea. 

Energiaa myös jätevedestä ja kaatopaikkakaasuista

Uusiutuvan biokaasun lisäksi Hartwall aikoo hankkia energiaa myös hyödyntämällä lahtelaisen, jo käytöstä poistetun Kujalan kaatopaikan kaasuja.

”Kokonaisuus on suunniteltu tarkasti tälle paikalle. Saamme hyötykäyttöön niin Kujalan vanhan kaatopaikan vapauttamat kaasut kuin Hartwallin tuotantolaitoksen jätevesien lämpöenergian”, kertoo Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen.

Käyttöön otetaan myös uusi sähkökattila, jolla tuotetaan osa Hartwallin tarvitsemasta höyrystä maakaasun sijaan.

Raaka-aineet tehokkaassa kierrossa

Hartwallin tuotanto- ja toimitusketjujohtajan Tomi Kortteen mukaan raaka-aineet kulkevat alueella tehokkaasti pellolta panimoon ja takaisin.

”Biokaasun valmistamisesta yli jäävä aines palautetaan pellolle ravitsemaan ohrasatoa. Kypsä mallastettu ohra päätyy takaisin maltaana olutkattilaan”, Korte kuvailee.

Lahti Energia ja Hartwall ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia, mutta uusi projekti on kahden toimijan yhteisistä hankkeista suurin.

”Omassa lämmön- ja sähköntuotannossamme olemme jo siirtyneet lähes 100-prosenttisesti uusiutuviin tai kiertotalouteen perustuviin energialähteisiin”, Haikarainen kertoo.

”Hartwallin kanssa yhdessä suunniteltu biokaasulaitos on loistoesimerkki tulevaisuuden energiantuotannosta. Se on maailman mittakaavassakin poikkeuksellisen edistynyt.”

Lahti toimii Euroopan ympäristöpääkaupunkina vuoden 2021 ajan.

(Kuva Hartwall) Raaka-ainekierto ohrapellon, olutpanimon ja biokaasulaitoksen välillä on hyvä esimerkki toimivasta kiertotaloudesta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia