Laiteuutuus löytää pienimmätkin merkit ihosyövästä – koepalaa ei tarvita

Uusi hyperspektrikuvantamisen ja useita tekoälymenetelmiä yhdistävä laite auttaa lääkäreitä tunnistamaan ihosyövän entistä paremmin.

Uutuuskameran kuvaamat valon aallonpituudet on valittu nimenomaan ihosyöpätutkimusta varten. Näin se tavoittaa sellaisetkin pinnat – esimerkiksi nenänpäästä ja korvalehdistä – jotka ovat olleet aiemmille hyperspektrikameroille hankalia tai mahdottomia.

Laitteeseen sisäänrakennetun valaistuksen avulla ihon pinnanmuodot voidaan 3d-mallintaa pikkutarkasti. 3d-malli yhdistetään spektridatan kanssa, minkä jälkeen tekoäly analysoi datan. Tulokset nähdään visualisoituina.

Laite on rakennettu Suomen Akatemian rahoittamassa Sicsurfis-hankkeessa, johon on osallistunut muun muassa Jyväskylän yliopiston tutkijoita. Heistä Anna-Maria Raita-Hakola teki projektissa väitöskirjansa.

”Hyperspektrikameralla saadaan solutason tietoa sekä ihon pinnalta että ihon pinnan alapuolelta”, Raita-Hakola kertoo.

Pinnan alla voi piileksiä esimerkiksi niin kutsuttuja satelliittisoluja, jotka levittävät leesiota eli vauriota.

3d-spektridataa analysoimalla voidaan myös määritellä terveen ja sairaan ihon raja. Samalla voidaan tunnistaa erilaisia ihosyöpätyyppejä ja hyvänlaatuisia leesioita.

Tietoa lääkärille lähes reaaliajassa

Raita-Hakolan mukaan uusi menetelmä voi tulevaisuudessa antaa tärkeää tietoa lääkäreille lähes reaaliaikaisesti. Perinteistä koepalatutkimusta ei uuden optisen biopsian ansiosta tarvitse tehdä.

Optinen menetelmä vähentää diagnosoinnin työvaiheita, nopeuttaa päätöksentekoa, lyhentää hoitoketjua ja lopulta pienentää terveydenhoidon kustannuksia, Raita-Hakola sanoo.

Kustannussäästöt voivat olla merkittävät, sillä ihosyövät ovat maailman kolmanneksi yleisimpiä syöpiä.

Olennaisen osan Raita-Hakolan väitöstutkimusta muodosti VTT:ssä tehtävä laitekehitys. Tutkimushankkeessa ovat mukana myös Husin ihotautilääkärit ja patologit.

(Kuva Petteri Kivimäki) Anna-Maria Raita-Hakolan väitöskirja From sensors to machine vision systems: Exploring machine vision, computer vision and machine learning with hyperspectral imaging applications tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 2. joulukuuta 2022.

Aiheesta aiemmin:

Hyperspektrikamera löytää ihosyövän

Lue myös:

Mustan muovin paljastaja


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia