Turussa tutkitaan mikrobikirjoa laskennallisesti

EU on myöntänyt viiden miljoonan euron rahoituksen hankkeelle, jossa tutkitaan mikrobiekosysteemien ja niitä kantavien isäntälajien vuorovaikutuksia.

Tarkoituksena on hankkia uutta tietoa sitä, kuinka mikrobikirjoa voitaisiin muokata yksilöllisesti.

Kööpenhaminan yliopiston johtamaan FindingPheno-hankkeeseen osallistuu Suomesta Turun yliopisto, joka johtaa projektissa tehtävää laskennallisten menetelmien kehitystä.

Turkulaiset yhdistävät matematiikan, tilastotieteen, koneoppimisen ja ekologian menetelmiä yhteistyökumppaniensa tuottamiin ajankohtaisiin mittausaineistoihin.

”Kehitämme uusia menetelmiä erityisesti moniulotteisessa datassa ilmenevien muutosten kuvailuun ja syy-seuraussuhteiden analysointiin”, kertoo datatieteen apulaisprofessori Leo Lahti.

Elimistön mikrobikirjon perimä on moninkertaisesti rikkaampi ja helpommin muokattavissa kuin isäntälajien oma perimä. Tämä avaa uusia mahdollisuuksia muun muassa bioteknologiaan ja kestävään ruuantuotantoon.

Mikrobiston vaihtelu kuitenkin on suurta ja ymmärrys monimuotoisista ilmiöistä vielä rajallista.

”Uutta tutkimusta tarvitaan, jotta mikrobikirjon koostumukseen ja toimintaan voitaisiin vaikuttaa entistä tehokkaammin ja luotettavammin”, sanoo hankkeen koordinaattorina toimiva tutkijatohtori Matti Ruuskanen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia