Superanturi voi tunnistaa Alzheimerin taudin verinäytteestä

Tutkijat kehittävät uutta superanturia, jonka avulla Alzheimerin tauti voitaisiin diagnosoida jo varhaisvaiheessa ihmisen verestä.

Eurooppalaisessa SensApp-hankkeessa on mukana muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Superanturin on tarkoitus etsiä verinäytteen plasmasta beeta-amyloidi- ja tau-proteiinit.

Mittauksen havaitsemisherkkyyden tulee tällöin olla alle yksi pikogramma millilitrassa. Nykyisillä testimenetelmillä tämä ei ole mahdollista.

Tähtäimessä testi terveyskeskusten käyttöön

Superanturin prototyypin konsentrointi- ja annosteluteknologia perustuu pisaran dispensointiin pyrosähköisen ilmiön avulla (droplet-split-and-stack method).

Teknologian on kehittänyt tutkimushanketta koordinoiva italialainen CNR-instituutti.

Sähkökenttä toimii sekä dispensoinnin mahdollistavana että proteiineja konsentroivana voimana.

Kentän avulla pinotaan pieniä plasmapisaroita päällekkäin. Proteiinibiomarkkereiden ja merkittyjen vasta-aineiden välisen reaktion avulla saadaan aikaan paikallisesti voimakas signaali.

”Näin voimme havaita sellaisia proteiinimääriä, joista ei ole aiemmin saatu signaalia”, kuvailee projektipäällikkö Sanna Uusitalo VTT:stä.

Tulokset analysoidaan fluoresenssiin perustuvalla laserkuvantavalla lukijalaitteella, jonka VTT on kehittänyt yhdessä belgialaisen VUB-yliopiston kanssa.

Tutkijoiden päämääränä on, että superanturi aikanaan mahdollistaa Alzheimerin taudin nopean, varhaisen diagnosoinnin rutiininomaisella verikokeella terveyskeskuksessa.

Tauti havaitaan nykyään vasta myöhäisvaiheessa

Alzheimerin taudissa potilaan aivoihin kertyy beeta-amyloidi- ja tau-proteiinien kasaumia. Niiden havaitseminen edellyttää tätä nykyä lannerangan punktuuria, jonka avulla voidaan seurata aivo-selkäydinnesteen proteiinitasoja.

Näytteenotto on kuitenkin kivulias toimenpide, minkä takia sitä ei voida käyttää esimerkiksi väestöseulonnan työkaluna.

Alzheimer havaitaan siksi yleensä vasta silloin, kun tauti on jo alkanut aiheuttaa muistiongelmia tai muita kognitiivisten häiriöiden oireita.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia