Palkinnon vastaanottivat Mö Foodsin toimitusjohtaja Annamari Jukkola ja brändijohtaja Marjaana Vuorio. Kuva: Messukeskus.

”Onnistuttu lähes mahdottomassa” – Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai kaurapohjainen vaihtoehto vuohenjuustolle

Ensimmäinen Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto on myönnetty Mö Chavrelle, joka on kaurapohjainen vaihtoehto vuohenjuustolle.

Tunnustus jaettiin Ruokamessujen avajaisissa Helsingissä 19. huhtikuuta. 10 000 euron arvoisen palkinnon lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Palkintoraati korostaa Mö Chavren teknologista osaamista ja innovointia tuotekehityksessä. Raadin mukaan Chavre on myös hieno esimerkki suomalaisesta vientikelpoisesta tuotteesta, jollaista ei ennen ole nähty.

Raati koostui Ruokamessujen ohjausryhmästä, jonka puheenjohtajana toimi Elintarviketeollisuusliitto ETL:n johtaja Marleena Tanhuanpää.

Voittotuotteen kehittäjä ja valmistaja on lohtajalainen Mö Foods Oy.

”Kuluttajat yllättyneet iloisesti”

Raati kehuu yrityksen onnistuneen lähes mahdottomassa eli maistuvan vegaanisen juustonkorvikkeen valmistamisessa.

Lisäksi Mö Chavre on terveyden kannalta mainio vaihtoehto, sillä siinä on hyvä ravintosisältö ja vain vähän kolesterolia nostavaa rasvaa.

Myös kuluttajat ovat jo ottaneet tuotteen vastaan avosylin.

”Saamamme palaute on ollut erittäin positiivista, ja sen perusteella moni kuluttaja on iloisesti yllättynyt tuotteen aidosta vuohenjuustomaisesta mausta sekä rakenteesta”, kertoo Mön toimitusjohtaja ja perustaja, kemian tekniikan tohtori Annamari Jukkola.

”Se, että joku kertoo meidän palauttaneen uskon vegaanisiin juustoihin, on paras palaute mitä voi saada.”

Teknologinen uutuus rokkaa kovaa

Annamari Jukkolan mukaan Mö Chavre on valmistusmenetelmältään teknologinen uutuus kasvipohjaisten juustojen joukossa. Vastaavaa tekstuuria ei ole aiemmin tavattu vegejuustoissa.

”Olemme tiettävästi ainoa toimija maailmassa, joka valmistaa kaurasta vuohenjuuston kaltaista tuotetta”, toimitusjohtaja sanoo.

Jukkolan mukaan kaurameijerin tavoitteena on ollut tarjota jotakin uutta mutta säilyttää samalla yhteys tuttuun ja turvalliseen.

”Mietimme, kuinka upeaa olisi luoda vegaaninen vuohenjuusto suomalaisesta kaurasta”, muistelee Mön tuotekehittäjä Elina Nikupaavo.

”Tajusimme heti, että tämä rokkaisi kovaa niin kuluttajamyynnissä kuin horeca-sektorilla.”

Lyhenne tulee sanoista hotels, restaurants ja catering ja tarkoittaa ammattikeittiöitä, joita on Suomessa yli 16 000.

Kaksi kunniamainintaa

Raati myönsi myös kaksi kunniamainintaa, jotka saivat Fazerin Taste the Future -makeislevy ja Eleplant Kasvivoimaa -levite.

Taste the Future ei sisällä kaakaota, vaan se valmistetaan mallastetusta suomalaisesta viljasta. Tuotteen hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin perinteisellä suklaalla.

Lue myös: Ilmasta kaapattu soleiiniproteiini löysi tiensä Fazerin suklaaseen – myynti käyntiin Singaporessa

Eleplant on voin haastaja, joka maistuu voilta ja käyttäytyy kuin voi ja jota voi käyttää ruuanlaitossa ja leivonnassa kuin voita. Eleplant ei sisällä laktoosia, palmuöljyä eikä säilöntäaineita.

Aiheesta aiemmin:

Siskokset nyhjäisivät kaurameijerin tyhjästä


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia