140-vuotias hyvässä hapessa – Raikkaita tuulia Woikoskella

Kaasuyhtiö Woikoski Oy:n toimitusjohtaja Sari Palmberg ja neljännen omistajapolven patruuna Clas Palmberg arvostavat edeltäjiensä osaamista eivätkä hätkähdä takaiskuista. Missä muut näkevät ongelman, kaksikko alkaa tähytä ratkaisua.

Juha Granath ja Leena Joutsen

Näkymä on kuin Suomi-filmistä. Komea kartano ja upea puutarha kylpevät auringossa kimaltavan järven rannalla. Seesteinen tunnelma jatkuu sisätiloissa, jotka on remontoitu arkkitehti Eliel Saarisen kädenjälkeä kunnioittaen.

Mediavieraat vastaanottanut Tuula Mikkola kertoo, että Valkealassa sijaitsevan Kirjokiven kartanon rakennutti 1800-luvun lopulla Rudolf Elving, aikansa talousvaikuttaja ja suurtilallinen.

Sisään astelee keski-ikäinen pariskunta, joka ilmoittaa tulleensa vain katselemaan. Nyt ei olla vaatekaupassa vaan hotellissa, mutta Mikkola nyökkää häkeltymättä ja lähtee esittelemään.

Kun yläkerran sviititkin on katsastettu ja tyytyväiset piipahtajat poistuneet, saamme kuulla, että kartano toimi takavuosina koululaisten kesäsiirtolana. Vanhojen aikojen muistelijat toivotetaan mutkattomasti tervetulleiksi.

Seuraavat tulijat ovat Woikoski Oy:n toimitusjohtaja Sari Palmberg ja hallituksen puheenjohtaja Clas Palmberg, 140-vuotiaan perheyhtiön neljännen polven patruuna.

Mäntyharjulla vuolaan Voikosken rannalla pääkonttoriaan pitävä yhtiö tuottaa kaasuja ja kaasuseoksia sekä alan laitteita ja palveluja. Tuotepaletti on musiikkia kemistin korville: vety, happi, typpi, helium, argon, asetyleeni…

Kaasutehtaalta on vartin ajomatka kartanoon, jonka Sari Palmberg osti Kouvolan kaupungilta vuonna 2000. Rapistuneiden rakennusten kuumeista kunnostusta siivittivät tulossa olleet Sarin veljen häät.

”Ei täällä ollut edes sisävessaa. Vadelmapuskat rehottivat oven edessä ja köynnökset pitkin kattoja.”

Pian alkoi tulla kyselyjä juhlatiloista. Riskejä kaihtamaton tekijänainen heittäytyi opettajan työstä matkailuyrittäjäksi.

Tätä nykyä kartanohotellin arkea pyörittää alusta asti mukana urakoinut Tuula Mikkola – Sarin äiti – yhdessä puolisonsa Erkki Mikkolan kanssa. Isä Taisto Kolhonen puolestaan otti vastuun ensin kartanon ja sittemmin Woikoski Oy:n omistaman vanhan maatilan remontoinnista.

Kartano ja WHD Gårdiksi nimetty tila muodostavat matkailu- ja hyvinvointipalveluihin erikoistuneen Woikoski Feelingin, johon kuuluvat myös yhtiön auto- ja tehdasmuseot sekä hevospalvelukeskus.

Miten perinteikkäästä kemianyhtiöstä lähti versomaan näin erikoislaatuinen oksa?

Clas Palmbergilla on asiasta oma näkemyksensä, jota voisi luonnehtia porttiteoriaksi. Hän väittää kaiken saaneen alkunsa, kun Sari, ”vastoin ehdotonta kieltoani”, toi hevosensa ränsistyneen tilan talliin ja havaitsi katon vuotavan.

”Yritin selittää, että minun hevoseni ovat vedenkestäviä eivätkä häiriinny sateesta. Lopulta taivuin kahdella ehdolla katon – ja vain katon – korjaukseen. Ehto yksi, ei saa kestää kauan. Ehto kaksi, ei saa maksaa paljon.”

Sillä tiellä ollaan, eikä rempoille ja projekteille näy loppua.

”Harrastukseksi tämä on kallis, joten saman tien kannattaa kokeilla, miten toimintaa voi tuotteistaa”, Sari Palmberg järkeilee.

Silmien loisteesta voi päätellä hankkeen olevan hänelle myös sydämen asia.

”Ehdottomasti. Olisi vaikka kuinka paljon uusia suunnitelmia, kunhan niitä ehtii toteuttamaan.”

Krimin valtaus lopetti kaupat Venäjän kanssa

Tekemisten järjestystä on maltettava säätää, sillä päätyö Suomen ainoan kotimaisen kaasuntuottajan toimitusjohtajana vaatii näinä aikoina paljon.

Turvallisuus järkkyi, kun Venäjä 24. helmikuuta hyökkäsi Ukrainaan.

Sari Palmberg kertoo yhtiön pystyneen palvelemaan normaalisti asiakkaitaan teollisuudessa, konepajoissa, sairaaloissa ja laboratorioissa. Myös yksityisasiakkaille riitti tuotteita.

”Aluksi näytti, että sota ei vaikuta toimintaamme mitenkään. Pikkuhiljaa alkoi ilmetä välillisiä vaikutuksia.”

”Ostamme raaka-aineita tehtaista, joiden osakomponentti tai raaka-aine tulee Venäjältä. Näissä tuli jonkin verran toimitusvaikeuksia.”

Clas Palmberg teki vuosikymmeniä osto- ja myyntikauppaa venäläisten kanssa. Enää ei.

”Meille tuli aikoinaan kaikki helium Venäjältä, mutta kymmenkunta viime vuotta se on ostettu USA:n suunnasta. Kun Venäjä valtasi Krimin [vuonna 2014], näimme, että nyt menee päin helvettiä. Kokemustemme perusteella tiesimme, mitä tuleman pitää, ja lopetimme yhteistyön Venäjän kanssa välittömästi.”

Pariskuntaa yhdistää usko siihen, että kriisissä piilee aina mahdollisuus.

”Jos jotain olen oppinut niin sen, että mitään kriisiä ei kannata jättää hyödyntämättä. Korona ja Ukrainan sota ovat kehittäneet meitä aivan tavattomasti”, Clas Palmberg sanoo.

Pandemia testasi kriisinkestävyyden

Koronapandemian puhjettua alkuvuodesta 2020 Woikoski joutui happotestiin.

Suomen huoltovarmuuden tärkeimpiin ylläpitäjiin kuuluva yhtiö on täyttänyt muun muassa koronapotilaiden lisähapen tarpeen.

”Olimme viikoittain yhteydessä Huoltovarmuuskeskuksen alaiseen Kemian pooliin. Kerroimme, miten menee ja mitä on odotettavissa. Näimme, mitä Euroopassa tapahtuu, ja osasimme varautua”, Clas Palmberg kertoo.

Sari Palmberg täydentää, ettei varautumissuunnitelmaa lopulta tarvinnut ottaa käyttöön. Woikoski selvisi pahimman yli perusvälineistöllä.

”Vain sairaaloiden hamstrausaalto olisi voinut suistaa meidät raiteilta. Seurasimme tarkalla järjestelmällä asiakkaidemme kulutusta. Jos havaitsimme piikin, selvitimme, oliko se tarpeeseen vai hamstrausta.”

Toimitusjohtajan mukaan yhtiössä eletään nyt koronan jälkeistä uutta normaalia parasta toivoen ja pahinta peläten.

”Lääkkeellisten kaasujen tarve kaksinkertaistui, mihin myös varauduimme. Suomessa ollaan tarkkoja siitä, että sairaalakäyttöön menevät säiliöt ovat lääkkeellisiä eivätkä teollisia.”

Sari Palmberg ehti työskennellä pitkään puolisonsa työparina ennen nimitystään yhtiön toimitusjohtajaksi vuonna 2021. Kriisin kautta tälläkin kertaa, sillä aiemmin hän oli torjunut pestin.

”Ajattelin, että siinä olisi ihan liikaa istumista. Olen parhaimmillani, kun teen jotain konkreettista. Sitten Clasille sattui ratsastusonnettomuus, eikä vaihtoehtoja jäänyt.”

”Nyt olen tosi tyytyväinen siihen, että saan tehdä lopulliset päätökset. Jos päätän väärin, sekin on minun vastuullani”, Sari Palmberg sanoo ja kehaisee loistavaa johtoryhmäänsä, jonka kanssa on helppo toteuttaa kehityssuunnitelmia.

Myös Clas Palmberg on tyytyväinen.

”Sari on onnistunut trimmaamaan organisaatiomme ihan uuteen kulttuuriin. Jos aiemmin vallitsi yhden miehen orkesteri, nyt tapahtumiin reagoidaan saumattomalla ja nopealla asiantuntijoiden yhteisellä työskentelyllä.”

Clas Palmbergin isoisä Bertil Palmberg ajeli 1920-luvulla Suomen ensimmäisellä vetyautolla. Mitä Woikosken nykyinen johtokaksikko ajattelee vetyautoista ja vetytaloudesta sata vuotta myöhemmin? Milloin koittaa vihreän vedyn aika?

Entä mistä syystä Clas Palmberg joutui omilla autokaupoillaan nousemaan varpaisilleen? Miksi yhtiön laboratorion katto aikoinaan räjähti ilmaan? Kuinka Woikoski Oy:n tarina kytkeytyy lentokone Kalevan vuoden 1940 tragediaan?

Vastaukset löytyvät Kemia-lehdessä 5/2022 ilmestyneestä jutusta, jonka voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

(Kuva Markku Joutsen) Clas ja Sari Palmberg Kirjokiven kartanon edustalla. Entisaikojen loistoon kunnostettu kartano on saanut uuden elämän matkailupalveluja tarjoavan Woikoski Feelingin ravintolahotellina.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia