Polystyreenille rakennetaan kemiallisen kierrätyksen ja uusiokäytön järjestelmää

Saksalainen Sultzer Chemtech ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ryhtyvät rakentamaan järjestelmää hankalasti kierrätettävän polystyreenin kierrätykseen.

Järjestelmä perustuu Sulzer Chemtechin polystyreenin puhdistusteknologiaan ja VTT:n patentoimaan pyrolyysipohjaiseen depolymerointimenetelmään.

Sulzer Chemtech tukee VTT:tä kierrätysteknologian kehittämisessä ja toimii pääasiallisena lisenssinantajana eli tarjoaa asiakkailleen kattavat prosessiratkaisut.

”Sulzer Chemtechillä on paljon kokemusta onnistuneista kiertotalouteen tähtäävistä projekteista polymeeri- ja muovialalla”, sanoo VTT:n teollisen kemian tutkimusalueen johtaja Jarmo Ropponen.

”VTT:n kannalta Sulzer Chemtech on ihanteellinen teollinen kumppani, kun tavoitteena on edistää polystyreenin kemiallista kierrättämistä maailmanlaajuisesti.”

Kumppanukset aikovat luoda integroidun prosessointiketjun, jossa jätepolystyreeni käsitellään. Tavoitteena on jalostaa polystyreenijätteestä erittäin puhdasta styreeniä.

Puhtaasta styreenistä voidaan tuottaa polymeereja esimerkiksi vaativiin elintarvikesovelluksiin, joilla on tiukat voc-yhdisteitä koskevat vaatimukset

Polystyreenin valmistajat ja kierrättäjät pääsevät Sulzer Chemtechin ja VTT:n mukaan jo lähitulevaisuudessa hyödyntämään valmista järjestelmää, joka kasvattaa tehtaissa käsiteltävien loppumateriaalien kirjoa ja tuotteiden laatua.

(Kuva Pixabay) Kovasta polystyreenistä tehdään esimerkiksi juoma- ja jugurttipurkkeja. Paisutettua polystyreeniä eli eps-muovia, jota nimitetään yleisesti styroksiksi, käytetään muun muassa eristeenä ja iskujen vaimentajana. Polystyreenin kierrätys on toistaiseksi ollut vähäistä.

Aiheesta aiemmin:

Polystyreeni halutaan kiertoon ja takaisin raaka-aineeksi


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia