Etäteknologia tunnistaa kemiallisen uhan

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty menetelmä, joka tunnistaa kemialliset uhka-aineet etänä.

Etäteknologian ansiosta vaara-alueelle ei tarvitse lähettää ihmisiä tai droonien kaltaisia robottilaitteita tietämättä, kuinka tilanteelta pitää suojautua. Tämä vauhdittaa pelastustöitä ja parantaa niiden turvallisuutta.

Menetelmän ansiosta myös kohdennetut varoitusviestit väestölle voidaan antaa nopeammin ja tarkemmin kuin ennen.

Uusi menetelmä poikkeaa nykyisistä kemikaali-ilmaisimista erityisesti siinä, että se havaitsee uhkaavat aineet pitkän matkan päästä paitsi hyvin nopeasti myös ilman näytteenottoa ja näytteen analyysia laboratoriossa.

Kansainvälisessä FTX Disperse -harjoituksessa Mikkelissä pelastusviranomaiset vastaanottivat menetelmällä annetun hälytyksen ennen kuin onnettomuuspaikalta ehdittiin soittaa hätänumeroon.

Hälytys sisälsi tarkat aine-, sijainti- ja aikatiedot, joten pelastajat pääsivät liikkeelle heti oikeaan suuntaan ja oikeanlaisilla suojavarusteilla varustettuina.

Tutkijoiden mukaan jyväskyläläismenetelmää voidaan käyttää pysyvinä kiinteinä ja tilapäisinä liikuteltavina asennuksina monenlaisissa kohteissa.

(kuvassa) Jyväskylän yliopiston paikka FTX Disperse -harjoituksen operointikeskuksessa sijaitsi Kreikan puolustusvoimien vieressä. Takana Jaana Kuula ja Waltteri Valtonen, edessä Esko Hanell ja Juuso Tuononen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia