Puhallus paljastaa koronan

Suomessa on kehitetty koronaviruksen tunnistava puhallustesti, joka antaa tuloksen kahdessa minuutissa ilman laboratoriotutkimuksia. Liian hyvää ollakseen totta?

Anni Turpeinen

Kahdenkymmenen miljoonan euron tilausjonovaraus tamperelaisen DSA Deep Sensing Algorithms -yrityksen mustakantisissa kirjoissa kertoo, että keksintö ei ole pelkkää unelmaa.

”Tässä on kyseessä hurmahenkinen suunnitelma, jossa joudutaan tekemään asioita hyvin eri tavoin kuin lääkinnällisten laitteiden kehityksessä yleensä”, yhtiön toimitusjohtaja ja toinen perustaja Pekka Rissanen tosin myöntää.

”Mennään tiukassa etukenossa ja mentaliteettina on kaikki peliin.”

Kun koronapandemia taas kiihdyttää vauhtiaan ja ihmiset odottavat testaustuloksiaan päiväkausia, nopea puhallustesti ymmärrettävästi kiinnostaa.

Siitä huolimatta, että laitteella ei vielä ole edes CE-sertifikaattia. CE-merkinnällä yritys vakuuttaa, että direktiivien ja asetusten vaatimukset ovat tuotteella kunnossa.

”Eri tahot ovat nähneet testilaitteen ja sen toimintaperiaatteen. Se rohkaisee myös tilauksiin.”

Parhaillaan on käynnissä analysaattorin kliininen testaus, jota tehdään 400–500 ihmisellä. Käytännön kokeiden tarkoitus on todistaa testin riittävä herkkyys ja tarkkuus.

Tässä vaiheessa testin herkkyys on arvioitu erittäin hyväksi.

”Testi ei siis yleensä erehdy luulemaan positiivista näytettä negatiiviseksi. Sen sijaan se tekee joskus väärän hälytyksen eli ilmoittaa negatiivisen näytteen virheellisesti positiiviseksi”, kertoo laitteen teknologian kehittänyt Risto Orava, DSA:n toinen perustaja ja fysiikan emeritusprofessori.

Yhtiön tavoitteena on, että kliiniset kokeet saadaan päätökseen lokakuun aikana ja sen jälkeen CE-merkki käyttöön ja tuotanto pyörimään. Laitteen suomalainen valmistaja ja jakelija ovat jo asemissa.

Tähän asti valmistus on hoidettu ”käsipelillä pienessä mitassa”.

”Kesällä laitteita oli vasta pari kappaletta, syyskuussa kliinisissä kokeissa ja validoinneissa sata. Mutta marraskuussa niitä on 10 000 ja tammikuussa 100 000”, toimitusjohtaja lupaa.

”Olemme ostaneet komponentteja varastoon satojentuhansien eurojen arvosta, jotta massatuotanto voi alkaa heti, kun Fimea näyttää vihreää valoa.”

Lue numerossa 6/2020 ilmestynyt juttu kokonaisuudessaan täältä. Mukana myös kainalojuttu koronakoira Kössistä kumppaneineen.

(Kuva: DSA) Korona-analysaattorin toiseen päähän asennetaan suukappale ja toiseen suodatin, joka estää viruksia pääsemästä laitteesta ulos.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia