Aarteita sahanpurusta – metsäteollisuuden tähteet arvokemikaaleiksi muuntava Montinutra sai lisärahoituksen

Metsäteollisuuden sivuvirtoja jalostava startup keräsi yhteensä kaksi miljoonaa euroa Metsä Groupin innovaatioyhtiöltä Metsä Springiltä ja joukolta yksityisiä sijoittajia.

Rahoituksella Montinutra aikoo kiihdyttää kansainvälistymistään ja edistää teollisen mitan demonstraatiolaitoksensa suunnittelua.

Vuonna 2018 startanneen yrityksen demotehdas on tarkoitus rakentaa Metsä Groupin Vilppulan-sahan yhteyteen ja käynnistää vuonna 2026.

Montinutra on rakentanut ja patentoinut teknologian, jolla muun muassa sahanpuru, kuusen kuoret ja vanerin jalostuksesta syntyvä tähde muuntuvat erilaisiksi bioaktiivisiksi ainesosiksi.

Luonnontuotteita voidaan hyödyntää fossiilisten raaka-aineiden korvaajina monilla aloilla, kuten kemian-, lääke-, kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudessa.

Lisää arvoa puulle

”Me mahdollistamme hemiselluloosan ja ligniinin aiempaa laajemman hyödyntämisen kehittämällä niistä biokemikaaleja”, kuvailee Montinutran toimitusjohtaja Jaakko Pajunen.

”Näin tuomme aiemmin aliarvostetut ja -käytetyt metsäteollisuuden sivuvirrat laajempaan käyttöön ja moninkertaistamme puuraaka-aineen arvon.”

Yrityksen teknologia perustuu kuumalla paineistetulla vedellä tapahtuvaan uuttoprosessiin, jossa ei tarvita liuotinkemikaaleja.

Lämpöenergia ja prosessissa käytetty vesi kerätään talteen uudelleenkäyttöä varten, mikä pienentää tuotannon ympäristökuormitusta entisestään.

Teknologian etu on myös se, että se on helposti skaalattavissa. Lisäksi sitä voidaan soveltaa joustavasti erityyppisiin kasviperäisiin raaka-aineisiin.

Eteenpäin uudella nimellä

Montinutra tunnetaan jatkossa toiminimellä Boreal Bioproducts, jota yhtiö käyttää jo tuotteidensa nimissä.

Boreal Bioproducts -biokemikaaleja voidaan hyödyntää esimerkiksi teollisissa sideaineissa, liimoissa, pinnoitteissa ja dispergointiaineissa.

Kosmetiikan valmisteissa Montinutran vegaaniset, geenimuuntelemattomat ja biohajoavat ainesosat muun muassa suojaavat hiuksia, parantavat aurinkosuojakerrointa ja ehkäisevät ihon ikääntymistä.

Nuoren yhtiön tavoitteena on saavuttaa vuoteen 2035 mennessä sadan miljoonan euron vuotuinen liikevaihto.

Osa ExpandFibre-ekosysteemiä

Montinutra on mukana vuonna 2020 perustetussa ExpandFibre-tuotekehitys- ja innovaatioekosysteemissä, joka pyrkii edistämään uusien biotuotteiden kaupallistamista.

Tärkeänä tavoitteena on korvata nykyisiä fossiilipohjaisia tuotteita ympäristöä vähemmän kuormittavilla.

Elokuuhun 2024 jatkuvaa hankekokonaisuutta vetävät suomalaiset Fortum ja Metsä Group. Yksi rahoittajista on Business Finland, joka tukee ExpandFibren hankkeita osana veturiyrityksille ja -ekosysteemeille suuntaamaansa rahoitusta.

Päivi Ikonen

(Kuva Montinutra) Montinutran Turussa toimivassa pilottilaitoksessa syntyy esimerkiksi kuusisokeria, jota hyödyntää uusissa pesutuotteissaan kotimainen Ole Hyvä Luonnontuote Oy.

Aiheesta aiemmin:

Metsäteollisuuden sivuvirtoja jalostavalle Montinutralle laitosrahoitus Business Finlandilta


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia