AIV:n kekseliäs suku – Pojasta polvi vain paranee

Vuoden 1945 kemian nobelisti Artturi Ilmari Virtanen oli myös maanviljelijä, jolle maatila ja karjankasvatus olivat tärkeä henkireikä.

Lisäksi oma maatila oli tutkijalle koekenttä, jossa hän testasi keksimänsä AIV-rehun vaikutusta lehmien hyvinvointiin ja jossa tehtiin Biokemiallisen tutkimuslaitoksen kasvikokeita.

Tätä nykyä Joensuun maatilaa isännöi A. I. Virtasen pojanpoika Martti Virtanen, joka ei kekseliäisyydessä jää jälkeen kuuluisasta isoisästään.

Martti Virtanen on kunnostanut tilan päärakennuksen historiaa henkiväksi majataloksi, joka tarjoaa monenlaisia virkistyspalveluja. Lisää majoitustilaa on campingalueella. Nimen Villa Sibbe saanut kokonaisuus valittiin vuonna 2018 vuoden ihanimmaksi matka- ja majoituskohteeksi.

Osa AIV:n sukukunnasta vie nobelistin perintöä eteenpäin tutkijoina. AIV:n pojanpojantytär Heidi Virtanen on biokemisti, joka tätä nykyä työskentelee lääkeyhtiö Takedassa.

Pojanpojanpoika Ilpo Virtanen puolestaan paneutuu Auringon aktiivisuuden vaihteluihin maailman ainoassa avaruusilmaston tutkimusyksikössä Oulun yliopistossa.

Juttu Martti Virtasesta ja muista A. I. Virtasen perillisistä ilmestyi ensimmäisen kerran numerossa 4/2016.

Jutun uuteen versioon on korjattu virhe AIV:n sukupuussa. Rico Virtasen äiti on Kaja Müür. Alkuperäisen jutun sukupuussa äidiksi oli virheellisesti kerrottu Mona Jonsson. Lue koko juttu täältä.

(kuvassa) ”Olen tällainen puolihullu jääräpää”, Martti Virtanen naureskeli vuonna 2016 tehdyssä haastattelussa. Tarmokas mies oli juuri avannut käyttöön 350 venepaikan vierasvenesataman ja kaivattamansa uimajärven. Kuva: Markku Joutsen

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia