Metsä Fibren uuden biotuotetehtaan rakentaminen Kemissä on edennyt loppusuoralle. Parhaillaan ovat menossa laiteasennukset. Tehdas käynnistyy vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.
Kemin uusi tehdas tuottaa valkaistua ja valkaisematonta havusellua ja lehtipuusellua sekä biokemikaaleja, jotka korvaavat fossiilisia raaka-aineita eri teollisuudenaloilla. Lisäksi tehtaassa syntyy sähköä, höyryä ja kaukolämpöä.
Suomen metsäteollisuuden historian suurimman investoinnin kokonaisarvo on 1,85 miljardia euroa.
Siirtymä vanhasta tehtaasta uuteen ei Metsä Fibren mukaan merkitse katkoksia tuotantoon.
”Vaihdos tullaan viemään läpi noin viikossa ilman toimituskatkoksia. Vanha tehdas pysähtyy vasta sitten, kun uusi tehdas on täysin valmis tuotannolliseen ajoon”, kertoo yhtiön myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Ari Harmaala.
Täyttää tiukat ympäristönormit
Tehdas tuo mukanaan myös lisää tuotantokapasiteettia. Kemissä syntyy jatkossa sellua noin 900 000 tonnia nykyistä enemmän eli kaikkiaan 1,5 miljoonaa tonnia vuodessa.
Täysin fossiilittomasta tehtaasta tulee Metsä Fibren mukaan pohjoisen pallonpuoliskon ympäristötehokkain puuta jalostava laitos.
”Rakennamme tehtaan, jonka energia-, materiaali- ja ympäristötehokkuus ovat huippuluokkaa, ja joka tulee olemaan maailman edelläkävijä näiden asioiden suhteen”, luonnehtii Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen.
Kaikille tuotannon sivuvirroille on jo löytynyt jatkokäyttöä. Viimeisten jakeiden hyödyntämistä tutkitaan parhaillaan tiiviisti.
Tukes myönsi kemikaaliturvallisuusluvan
Kemin biotuotetehdas sai Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin kemikaaliturvallisuusluvan loppuvuonna 2022. Lupa kertoo, että yritys on riittävästi varautunut kohteessa käsiteltävien ja varastoitavien kemikaalien suuronnettomuusriskeihin.
Tukesin mukaan alueen kemikaaliturvallisuus paranee uuden tehtaan ja järjestelmien myötä. Tehtaassa on pitkälle viety suljettu kemikaalikierto, jossa vesi ja kemikaalit kierrätetään ja palautetaan prosessiin uudelleen hyödynnettäviksi.
Hajukaasuista jalostetaan rikkihappoa, jota tehdas tarvitsee muun muassa mäntyöljyn valmistuksessa. Tämä vähentää kemikaalien kuljetustarvetta rautateillä ja maanteillä. Rikkihappolaitoksen ansiosta sulfaattipäästöt vesistöihin voidaan minimoida.
Tukes tekee vielä käyttöönottotarkastuksen ennen tehtaan käynnistämistä.
(Kuva Metsä Group) Metsä Fibren uusi tehdas tuottaa sellun lisäksi erilaisia biokemikaaleja.
Aiheesta aiemmin:
Kemin biotuotetehtaan valmistelutyöt vauhtiin
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.