Turun yliopiston kemian laitoksessa apulaisprofessorina aloittava Jovana V. Milić rakentaa uuden sukupolven älykkäitä, ympäristöä säästäviä materiaaleja.
Jovana V. Milić on saanut hankkeelleen arvostetun Starting Grant -tutkimusrahoituksen Euroopan tutkimusneuvostolta ERC:ltä.
Starting Grant on 1,5 miljoonan euron suuruinen viisivuotinen apuraha, joka myönnetään uransa varhaisessa vaiheessa oleville huippututkijoille.
Milićin tutkimustyön tavoitteena ovat uudet materiaalit aurinkoenergian tehokkaampaan hyödyntämiseen sekä aivojen toimintaa mallintaviin muistielementteihin.
”Älykkäiden materiaalien avulla aurinkokennot voitaisiin saada esimerkiksi sopeutumaan päivän ja yön vaihteluun, jolloin ne olisivat kestävämpiä”, Milić kuvailee.
Mukautuvia ja ympäristöllisesti kestäviä
Keskeistä on, että materiaalit ovat mukautuvia ja luonnon kannalta kestäviä.
Milić on kiinnostunut orgaanis-epäorgaanisista hybridimateriaaleista, etenkin ärsykeherkistä, kuten molekyylikytkimistä ja biologisiin järjestelmiin liittyvistä laitteista, joita ei ole vielä hyödynnetty.
Hybridihalidi-perovskiittimateriaalit ovat viime vuosina mullistaneet optoelektronisten aurinkokennojen valmistuksen. Ne ovat kuitenkin epävakaita ja niissä käytetään myrkyllisiä lyijypohjaisia aineksia.
Milićin tutkimuksen yhtenä tavoitteena on korjata nämä ongelmat.
Löytöjä ei vielä osata edes ennakoida
Ihmisaivoja jäljittelevät muistielementit voivat tarjota uusia mahdollisuuksia neuromorfisessa tiedonhallinnassa.
Lopputuloksena voivat olla jopa omatehoiset tietojenkäsittelyjärjestelmät ja pehmeän robotiikan keinotekoiset hermo-lihasliitokset.
”Uskon, että tulemme tutkimuksessa löytämään asioita, joita emme osaa vielä edes ennakoida, sillä tätä lähestymistapaa ei ole aiemmin hyödynnetty”, Milić kertoo tiedotteessa.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!