Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto on palkinnut professori Arri Priimägin aineen ja valon kohtaamiseen liittyvistä, rajoja ylittävistä tutkimusloikista.
Palkinnon arvo on 15 000 euroa.
Tampereen yliopistossa työskentelevä Arri Priimägi (s. 1980 Tallinnassa) on rohkea tutkija, jonka ala sijoittuu kemian, materiaalitieteen ja fotoniikan leikkauspisteeseen.
Priimägi johtaa perustamaansa kansainvälistä, monitieteistä Smart Photonic Materials -ryhmää, jonka tutkimus keskittyy pehmeisiin, valoon reagoiviin materiaaleihin.
Materiaalit muuttavat ominaisuuksiaan valon vaikutuksesta.
”Se on kuin antaisi materiaalille kaukosäätimen – valoa kohdistamalla voi saada materiaalin liikkumaan, muuttamaan muotoaan tai vuorovaikuttamaan uusilla tavoilla”, Priimägi kuvailee tiedotteessa.
Perustutkimus voi johtaa monenlaisiin sovelluksiin
Perustutkimusta tekevän Priimägin tuloksia voidaan soveltaa hyvin erilaisilla aloilla ja erilaisissa ympäristöissä, kuten pehmeässä robotiikassa, kehittyneissä optisissa järjestelmissä ja biolääketieteellisissä sovelluksissa.
Konkreettisia sovelluskohteita voivat olla esimerkiksi täydennetyn ja virtuaalitodellisuuden näyttöteknologia, ihmisen fysiologian mallintaminen ja älykkäät lääkeannostelijat.
Priimägin ryhmän tutkimustulosten ansiosta myös monimutkaisia sairauksia voidaan tutkia ilman tarvetta eläinkokeisiin.
Kansainvälinen ura
Priimägi suoritti maisterintutkinnon silloisessa Tampereen teknillisessä yliopistossa vuonna 2004 ja tohtorintutkinnon silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2009.
Urallaan hän on työskennellyt myös Aalto-yliopistossa, italialaisessa Politecnico di Milano -yliopistossa ja Tokion teknillisessä yliopistossa.
Hän on saanut rahoitusta useista Europan tutkimusneuvoston ERC:n erittäin kilpailluista rahoitusohjelmista.
Tätä nykyä hän on mukana Suomen Akatemian Liber-huippuyksikössä ja Prein-lippulaivahankkeessa.
Priimägi on Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.
Lue myös:
Punaiseen valoon reagoivat molekyylit ovat avain uuden sukupolven toiminnallisiin materiaaleihin
Itsesäätyvälle materiaalille mallia mimosalta ja kärpäsloukulta
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!