Aurum yhdistää turkulaistutkijat

Turun yliopistonmäelle on kohonnut uljas uusi rakennus, jonka katon alla kokoontuvat vastedes kaupungin molempien yliopistojen kemistit ja iso joukko muitakin luonnontieteilijöitä.

Kalevi Rantanen

Yksimielisyys hämmästyttää.

Turun yliopiston ja Åbo Akademin uutta yhteistä tiedetaloa Aurumia on irrottautunut kiireiltään esittelemään kuusi tutkijaa.

Kuusi muskettisoturia, tulee mieleen. Kaikki yhden, yksi kaikkien puolesta ja ennen muuta kaikki talon puolesta.

Fyysikko Patrik Henelius on luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Åbo Akademissa. Lääkekehityksen kemian tutkija Juha-Pekka Salminen työskentelee varadekaanina Turun yliopistossa. Samalla alalla toimii myös yliopiston kemian laitoksen johtaja Pasi Virta.

Åbo Akademin Leena Hupa edustaa epäorgaanista ja Tiina Saloranta-Simell orgaanista kemiaa.

Alex Dickens puolestaan johtaa yliopistojen yhteistä analytiikkakeskusta. Itse hän tutkii Turun yliopistossa metabolomiikkaa ja sen lähialueita.

Koko joukko kehuu uutta kotiaan yhteen ääneen ja vakuuttaa, että kehuneet ovat muutkin. Innostus tuntuu jopa epätodelliselta mutta hetken miettimisen jälkeen luonnolliselta. Näin pitää ollakin.

Tieteelliset löydöt ja uudet tutkimuslaitteet saavat yksimielistä tunnustusta ja kannatusta. Miksi eivät silloin rakennuksetkin?

Modernin kemian isän, ranskalaisen Antoine Lavoisierin (1743–1794) laboratoriotilat Pariisissa olivat aikansa parhaat, ja se näkyi hänen työssään.

Rakennukset ovat suotta jääneet teorioiden ja laboratorioteknologian varjoon. On totta, että pelkästään seiniä pystyttämällä on mahdotonta luoda uusia piilaaksoja. Yhtä totta on, että parhaidenkin tutkijoiden ja tiimien on vaikea saada tuloksia huonoissa tiloissa.

”Uusi aikakausi alkaa”

Aurum-talo valmistui toukokuussa 2021. Sinne asettuvat Turun yliopiston kemian laitos sekä Åbo Akademin koko luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunta.

Juttua tehtäessä muutto oli vielä kesken, mutta itse talosta sai jo täydellisen käsityksen.

Uudisrakennuksen 20 000 lattianeliömetrille mahtuvat niin laboratoriot ja muut opetus- ja tutkimustilat kuin erilaiset kokoontumis- ja toimistotilat.

Osa opetustiloista ja laboratorioista on kahdelle yliopistoille yhteisiä.

Koululaisryhmätkin toivotetaan tervetulleiksi. Aurumissa toimiva Luma-laboratorio pyrkii innostamaan nuoria luonnontieteilijöitä ja matemaatikkoja tulevaisuuden tekijöiksi.

”Uusi aikakausi alkaa, kun tiedekunnan toiminta siirtyy kolmesta rakennuksesta yhteen”, Åbo Akademin Patrik Henelius sanoo.

Myös Turun yliopiston Juha-Pekka Salminen katsoo tyytyväisenä tulevaisuuteen.

”Aurumiin muutto yhdessä Åbo Akademin kanssa tiivistää ja syventää pitkään jatkunutta yhteistyötämme entisestään. Esimerkiksi yhteisen analytiikkakeskuksen palveluita ja asiantuntemusta pystytään nyt laajentamaan”, Salminen kertoo.

Lue numerossa 5/2021 ilmestynyt juttu kokonaisuudessaan täältä.

(Kuva Vesa-Matti Väärä) Turkulaistutkijat tiedon portailla Aurumin pääaulassa. Takana Alex Dickens ja Tiina Saloranta-Simell, keskirivissä Leena Hupa ja Pasi Virta. Edessä vasemmalla Patrik Henelius ja oikealla Juha-Pekka Salminen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia