B3-vitamiini hidasti eläinkokeissa syöpään liittyvää lihaskatoa – mahdollinen tulevaisuuden hoito myös ihmisille

B3-vitamiini niasiini estää syöpään liittyvää laihtumista ja lihaskatoa hiirillä. Helsingin yliopiston havainto rohkaisee tutkimaan samaa vitamiinia myös ihmisten hoitomuotona.

Syöpäpotilailla esiintyvä laihtuminen ja lihaskato, jota kutsutaan kakeksiaksi, heikentää syöpähoitojen tehoa ja lisää potilaiden kuolleisuutta. Kakeksiaa ei vielä kyetä estämään. Ongelmana on myös se, että lihaskadon varhainen havaitseminen ei onnistu nykymenetelmin.

Helsingin yliopiston tutkijat yhdessä Torinon ja Padovan yliopistojen kollegoidensa kanssa ovat kuitenkin ottaneet asiassa edistysaskeleen. He löysivät hiirikokeissaan uuden mekanismin kakeksian taustalta: NAD+-molekyylin määrän vähenemisen lihaksessa ja maksassa.

NAD+ on solujen mitokondrioiden aineenvaihdunnalle tärkeä molekyyli.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että NAD+-pitoisuuden määritystä voitaisiin jatkossa käyttää kakeksian merkkiaineena, joka auttaisi tunnistamaan lihaskadosta kärsivät syöpäpotilaat.

Lisäksi NAD+-puutteen korjaaminen sen esiasteella eli B3-vitamiinilla vähensi hiirten painonlaskua ja lihaskatoa ja paransi mitokondrioiden aineenvaihduntaa.

”NAD+-aineenvaihduntaa on tutkittu aikaisemmin esimerkiksi mitokondriaalisessa lihastaudissa, jossa B3-vitamiini niasiini on myös parantanut lihasten terveyttä potilailla. Mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun osoitetaan NAD+-pitoisuuden korjaamisen lieventävän syöpään liittyvää lihaskatoa”, kertoo apulaisprofessori Eija Pirinen.

Viitteitä samasta häiriöstä ihmisten syöpäkakeksiassa

Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin myös ensimmäiset viitteet NAD+-aineenvaihdunnan häiriöistä ihmisten syöpäkakeksiassa.

NAD+-tuotantoon osallistuvan NRK2-geenin ilmentyminen oli alentunut kakektisten syöpäpotilaiden lihaksessa. NAD+-aineenvaihdunnalla saattaa siis olla merkittävä rooli syöpäkakeksian kehittymisessä ihmisillä.

Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään jo käytännössä. Eija Pirisen ryhmä on aloittanut yhteistyön Husin ruokatorvi- ja suu-nielusyöpäkirurgien kanssa.

”Tarkoituksena on selvittää tarkemmin, esiintyykö NAD+-puutetta myös ihmisten syöpäkakeksiassa. Mikäli puutos todetaan, voisimme jatkossa kokeilla NAD+-esiasteita, B3-vitamiineja, kakeksiasta kärsivien syöpäpotilaiden hoidossa”, sanoo väitöskirjatutkija Noora Pöllänen.

(Kuva Adobe Stock) B3 on ihmiselle välttämätön vitamiini, joka muun muassa toimii soluja suojaavana antioksidanttina.

Lue myös:

B3-vitamiinista lääke mitokondrioiden toimintahäiriöihin?


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia