B3-vitamiinista lääke mitokondrioiden toimintahäiriöihin?

B3-vitamiinin NR-muodolla on suotuisia vaikutuksia lihasten mitokondrioihin, osoittaa tuore suomalaistutkimus. Tutkijoiden mukaan vitamiinia voitaisiin ehkä jopa käyttää lääkkeenä mitokondrioiden toimintahäiriöihin, joihin ei nykyään ole mitään hoitoa.

Helsingin yliopiston tuore tutkimus osoitti ensi kertaa NR-muodon myönteiset vaikutukset ihmisiin. Aiemmin aihetta on tutkittu vain hiirillä.

B3-vitamiinin NR-muoto eli nikotiiniamidiribosidi lisäsi mitokondrioiden määrää lihaksessa, kun vitamiinia annosteltiin koehenkilöille pitkäaikaisesti. Mitokondriot ovat solujen elintärkeitä energialaitoksia.

Lisäksi NR paransi suoliston bakteerikannan koostumusta ja lisäsi veren NAD+-pitoisuuksia. NAD+ eli nikotiiniamidiadeniinidinukleotidi on mitokondrioille välttämätön molekyyli.

B3-vitamiinin muodot NR, niasiini ja nikotiiniamidi toimivat NAD+-molekyylin esiasteina.

”NAD+-esiasteita tutkitaan tällä hetkellä maailmanlaajuisesti erittäin aktiivisesti, koska NR:n on havaittu jyrsijöillä lisäävän mitokondrioiden toimintaa sekä lieventävän metabolista oireyhtymää ja lihavuutta”, kertoo apulaisprofessori Eija Pirinen.

NR:n vaikutuksia ihmisten mitokondrioihin ja metaboliseen terveyteen ei kuitenkaan ole tiedetty.

”Tutkimuksemme osoitti NR:n hyödylliset vaikutukset NAD+-aineenvaihduntaan ja erityisesti lihasten mitokondrioihin sekä ulostemikrobistoon ensimmäistä kertaa ihmisillä.”

Aineistona identtiset kaksosparit

Tutkimuksen koehenkilöinä käytettiin identtisiä kaksosia. Heiltä kerättiin veri-, rasva-, lihas- ja ulostenäytteet ennen ja jälkeen NR-lisän.

Näytteet analysoitiin muun muassa mittaamalla veren NAD+:n aineenvaihduntatuotteita, tutkimalla kudosten mitokondrioiden määrää sekä analysoimalla ulostenäytteiden mikrobikoostumus.

Vaikutukset todettiin sekä hoikemmilla että painavammilla kaksosilla. NR-lisästä voivat siis todennäköisesti hyötyä kaikki ihmiset painosta riippumatta, tutkijat sanovat.

Lisäksi NR vaikutti moniin lihaskudoksen toimintoihin. Se lisäsi lihaksen kantasolujen erilaistumista lihassoluiksi ja muokkasi geenien ilmentymistä säätelemällä dna:han kiinnittyneiden metyyliryhmien määrää eli dna:n metylaatiota.

Tulevaisuuden lääke myös suolistomikrobiston epätasapainoon?

Tulosten perusteella NR-lisä vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta tutkittavaksi taudeissa, joille on tyypillistä suoliston mikrobiomin epätasapaino tai lihaksen mitokondrioiden toimintahäiriö.

Mitokondrioiden toimintahäiriö on syynä esimerkiksi sarkopeniaan eli ikääntymiseen liittyvään lihaskatoon.

”Tämä on suuri edistysaskel B3-vitamiinien kehitystyössä lääkekäyttöön. Tämän tutkimuksen perusteella ymmärrämme paremmin NR:n pitkäaikaisia vaikutuksia, kun aiemmissa tutkimuksissa NR-lisää on käytetty vain lyhyen aikaa”, sanoo professori Kirsi Pietiläinen

Tutkijoiden mukaan NR:n pitkäaikaiskäyttöä pitäisi seuraavaksi selvittää lisää kliinisissä eli ihmiskokeissa. Potilaat niihin on kuitenkin valikoitava hyvin, koska NR:n todettiin heikentävän insuliiniherkkyyttä.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -lehdessä.

(Kuva Pixabay) Solujen mitokondrioiden häiriötiloihin ei vielä ole hoitokeinoja, mutta B3-vitamiinista voi kenties kehittyä niihin tepsivä lääke.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia