Molekyylin löysivät Jyväskylän yliopiston ja St Andrewsin yliopiston tutkijat. Löytö voi jatkossa johtaa uudenlaisiin mikrobilääkkeisiin.
Tieteelle aiemmin tuntematon SAM-AMP-molekyyli syntyy, kun kaikissa elävissä olennoissa yleiset kemikaalit SAM ja ATP yhdistyvät täysin uudella tavalla.
”SAM-AMP muodostuu bakteerisolussa virushyökkäyksen aikana”, kertoo tutkija Ville Hoikkala Jyväskylän yliopistosta.
”Se on signaalimolekyyli, joka aktivoi solussa kuolemaan johtavan tapahtumaketjun. Tällainen ”altruistinen itsemurha” voi olla hyödyllinen bakteeripopulaatiolle, koska se estää viruksen leviämisen.”
Vastaavia puolustuskeinoja on myös ihmisen soluissa.
Ville Hoikkala toteutti tutkimuksessa tehdyn bioinformatiikan analyysin, joka kattoi kymmeniä tuhansia mikrobigenomeja.
Nature-lehden julkaisemaa yhteistutkimusta johti professori Malcolm White skotlantilaisesta St Andrewsin yliopistosta.
Yleinen koneisto
Hoikkalan laaja analyysi osoitti, että uuden molekyylin tuottamiseen tarvittava molekyylikoneisto on hyvin yleinen.
Se, että molekyylia valmistavat niin monenlaiset mikrobilajit, viittaa jyväskyläläistutkijan mukaan virustorjuntakeinon tehokkuuteen.
Löytö poiki myös uutta selvitettävää. Hoikkalasta on jännittävää nähdä, millaisia vastatoimia virukset ovat puolestaan kehittäneet päihittääkseen bakteerin puolustusmekanismin.
Koska virukset infektoivat bakteereja jatkuvasti, myös ihmiselimistö tuottaa SAM-AMP-molekyylia joka päivä.
”On kiehtovaa tutkia, miten SAM-AMP vaikuttaa bakteereihin ja voivatko myös omat solumme aistia tämän hätäsignaalin”, Malcolm White kuvailee tiedotteessa.
Kun molekyylin valmistuskoneisto tunnetaan, sen osia manipuloimalla voidaan tuottaa uusia yhdisteitä, joilla on professorin mukaan potentiaalisia sovelluksia biolääketieteessä.
(Kuva Pixabay) Stoppi virushyökkäykselle. Tuore löytö auttaa tutkijoita kehittämään uusia bioaktiivisia molekyyleja, joita voidaan hyödyntää mikrobilääkehoidoissa.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.