BioEnergo hakee ympäristölupaa biojalostamolleen

BioEnergo Oy on jättänyt ympäristölupahakemuksen laitokselleen, jota se suunnittelee Poriin Kaanaankorven teollisuusalueelle.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely päättyi joulukuussa 2020.

Biokonversiolaitoksen on määrä tuottaa liikennekäyttöön tarkoitettua toisen sukupolven bioetanolia. Sitä syntyisi 60 000 kuutiota vuodessa.

Lisäksi jalostamo valmistaisi vuosittain 14 500 tonnia nesteytettyä biokaasua ja 70 000 tonnia raakaligniiniä, jota voidaan käyttää esimerkiksi asfaltin ekologisena sidosaineena.

Raaka-aineenaan laitos käyttäisi puubiomassaa, käytännössä sahoilla syntyvää sahanpurua, jota kuluisi noin 200 000 kuiva-ainetonnia vuodessa.

Prosessissa syntyvä liete on tarkoitus hyödyntää maanparannusaineena tai lannoitteena. Myös muodostuva hiilidioksidi pyritään jatkojalostamaan.

Rakentamaan ensi vuonna

Laitoksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2022 alkupuolella ja varsinainen toiminta vuonna 2024.

”Hanketta on voitu viedä eteenpäin määrätietoisesti suunnitellussa aikataulussa erittäin poikkeuksellisista ajoista huolimatta”, sanoo BioEnergon hallituksen puheenjohtaja Timo Saini.

Sweco Oy on mallintanut laitoksen aiheuttamaa ympäristökuormitusta.

Mallinnuksen mukaan fosforin, typen, kemiallisen hapenkulutuksen ja kiintoaineen pitoisuuslisäykset purkukohdan ympäristössä ovat hyvin vähäisiä, joten vesimuodostuman ekologinen tila säilyy tyydyttävänä.

Jäähdytysvesillä ei arvioida olevan vaikutuksia kalastoon, ja normaalitoiminnassa vaikutukset ilman laatuun ovat pienet.

Aiheesta aiemmin: Sahanpurusta liikenteen polttoainetta

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia