Biopohjainen ekg-laastari syntyy hiilestä ja nanosellusta – VTT etsii keksinnölleen kaupallistajaa

Biomateriaaleista valmistettavan laastarin tarkoituksena on kutistaa terveydenhuollon suurta hiilijalanjälkeä. VTT hakee parhaillaan kumppaneita skaalaamaan laastarituotanto teolliseen mittaan.

Biohajoava innovaatio on tehty VTT:n uudesta materiaalista e-skin-x:stä, joka korvaa perinteisen muovin iholla käytettävissä sovelluksissa.

Kokonaan kierrätettävä elektrokardiogrammilaite eli ekg-laastari koostuu nanoselluloosa-alustan pintaan painetuista hiilijohtimista ja anturielektrodeista. Modulaarisen laitteen elektroniset komponentit on helppo irrottaa ja käyttää uudestaan.

Nykyiset ekg-laastarit tehdään sähkökomponenteilla varustetuista muovipohjaisista substraateista.

Uuden ekg-laastarin sisuskalut näyttävät tältä. Komponentit on helppo kierrättää uuteen käyttöön. Kuva VTT.

Ekg:n avulla tallennetaan sydämen elektronisia signaaleja, joiden avulla voidaan seurata sydämen terveyttä ja arvioida sydänsairauksia.

Uutuuskalvolla sovellusmahdollisuuksia muillakin aloilla

“Terveydenhuoltoalalla on yksi suurimmista ympäristöjalanjäljistä, ja säännökset ohjaavat enenevissä määrin valmistajia kohti kestävämpiä ja ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita”, taustoittaa uutuuden kehittämistä VTT:n tutkija Mohammad H. Behfar.

Hänen mukaansa selluloosa-e-skinin avulla luodulla uudella kalvolla on valtava potentiaali.

Samaa mieltä on hänen kollegansa Aayush Jaiswal. Hän korostaa, että VTT:n keksintö on ensimmäinen nanoselluloosapohjainen, fossiilista muovia sisältämätön ekg-laastari.

“Laajemmat vaikutukset ulottuvat ekg:tä pidemmälle, koska selluloosasta valmistettua e-skiniä voidaan käyttää tulevaisuudessa monenlaisissa puettavissa laitteissa”, Jaiswal sanoo.

”Kalvo on vahva, joustava, läpinäkyvä, hengittävä ja sillä on hyvä painettavuus. Mahdollisia muita sovelluksia voivat olla esimerkiksi painetut energian varastointi- ja keräämislaitteet.”

Ekg-laastarien tarve kasvussa

Ekg-laastarien ja Holter-monitorien globaalien markkinoiden arvoksi arvioitiin 1,2 miljardia dollaria vuonna 2022. Summan odotetaan kasvavan 20 prosentin vuosivauhtia.

Kasvun taustalla vaikuttavat väestön ikääntyminen, eteisvärinän yleistyminen, ikääntyminen ja lisääntyvät sydän- ja verisuonisairaudet.

Euroopassa merkittävä kannustin kestävämpien lääke- ja terveysteknologian tuotteiden kehittämiseen on EU-komission kiertotalouden toimintasuunnitelma, joka on osa maanosan vihreän kehityksen ohjelmaa.

(Pääkuva VTT) Maailman ensimmäinen nanosellupohjainen ekg-laastari näyttää ulospäin tältä. VTT etsii nyt kumppaneita, jotka ovat kiinnostuneita vihreämpien puettavien antureiden ja laastarien teollisesta valmistuksesta.

Lue myös:

Digilaastari valvoo potilaan tilaa tauotta


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia