Digilaastari valvoo potilaan tilaa tauotta

VTT on kehittänyt digitaalisen laastarin, joka seuraa tauotta potilaan peruselintoimintoja ja lähettää tiedot langattomasti valvontajärjestelmään.

Tutkimustiimin päällikön Teemu Alajoen mukaan joustavat laastarit mittaavat esimerkiksi hengitystaajuutta, happikyllästeisyyttä, syketaajuutta, lämpötilaa ja jopa EKG:tä eli sydänfilmiä.

Järjestelmä, johon mittaustulokset siirtyvät, analysoi tulokset ja tuottaa niiden perusteella sekä seurantatietoa että tarvittaessa hälytyksiä.

Käyttäjälle älylaastari on liki huomaamaton eikä häiritse tämän toimintaa.

”Esimerkiksi leikkauksesta toipuva potilas voi mittausten aikana liikkua vapaasti sen sijaan, että hän makaisi piuhojen keskellä sängyssään”, Alajoki kuvailee.

Perustuu painettavaan elektroniikkaan

Älylaastarin rakenne perustuu painettavaan elektroniikkaan, jota VTT on kehittänyt eri toimialoja varten jo parikymmentä vuotta.

Taipuisa, jopa venyvä alustamateriaali pyörii rullalta rullalle kuin kirjapainossa, ja johdotukset painetaan sille johtavalla musteella.

Erilliskomponentit, kuten IC-piirit, kiinnitetään alustaan johtavalla liimalla. Sekin onnistuu automaattisesti rullaprosessissa.

Laastarin suurin yksittäinen komponentti on nappiparisto, jonka luultavasti jo lähivuosina korvaa joustava paristo.

Sopivan analytiikan avulla älylaastari voisi palvella myös ihmisiä, jotka seuraavat omaa kuntoaan ja terveyttään.

Tässä tehtävässä laastari toimisi kuin nykyiset älykellot ja älysormukset, ainoastaan niitä tarkemmin.

Seuraava askel jo otettu

VTT uskoo ensimmäisten digilaastareiden ehtivän markkinoille parissa, kolmessa vuodessa.

Sitä odoteltaessa tutkijat ovat jo ottaneet askelen kohti seuraavan tason ratkaisuja eli ihon kaltaista elektroniikkaa, jota käyttäjä ei tunne senkään vertaa kuin älylaastaria.

Lisäksi VTT:ssä tutkitaan laastareita, jotka yhdistävät sähköiset elintoimintojen mittaukset biokemialliseen analyysiin, esimerkiksi hien mittaamiseen.

(Kuva VTT) Joustava älylaastari on käytössä lähes huomaamaton.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia