Kemin biotuotetehdas on pohjoisen pallonpuoliskon suurin puuta jalostava laitos. Kuva: Metsä Group.

Biotuotetehtaan hiilidioksidi talteen – Metsä Groupin hanke voi poikia uuden suuren volyymin raaka-aineen

Metsä Group ja teknologiayhtiö Andritz selvittävät hiilidioksidin talteenottolaitoksen perustamista biotuotetehtaan yhteyteen.

Kumppanukset tarkastelevat neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenottoa Metsä Groupin Kemin biotuotetehtaan kokoisesta laitoksesta.

Selvityksessä tutkitaan, minkä kokoinen talteenottolaitteisto olisi energiatehokkain ja mitä laitteisto edellyttäisi jäähdytystarpeen ja logistiikan kannalta.

Tavoitteena on biotuotetehtaassa syntyvän sähkön, lämmön ja höyryn hyödyntäminen mahdollisimman tehokkaasti niin, ettei hukkalämpöä synny.

Teknologia tiedetään toimivaksi

Työ on jatkoa vuonna 2023 aloitetulle hiilidioksidin talteenottoselvitykselle.

Amiiniliuokseen perustuva hiilidioksidin talteenotto on koeteltua teknologiaa, jota on hyödynnetty jo vuosikymmeniä eri puolilla maailmaa.

Teknologiaa ei kuitenkaan ole aiemmin yhdistetty sellu- tai biotuotetehtaaseen.

Kun nyt käynnistetty selvitys on valmis, hanke etenee pilottivaiheeseen Metsä Groupin Rauman tehdasalueella vuonna 2025.

”Uusi, merkittävä kemianteollisuus”

Jos hiilidioksidin talteenotto osoittautuu kannattavaksi, metsäteollisuuteen syntyy uusi suurten volyymien puupohjainen raaka-aine.

”Tavoitteenamme on jalostaa pohjoisesta puusta yhä arvokkaampia tuotteita”, taustoittaa Metsä Groupin strategiajohtaja Sari Pajari-Sederholm.

”Toteutuessaan hiilidioksidin talteenotto avaisi mahdollisuudet uudelle, merkittävälle kemianteollisuudelle Suomeen ja kiihdyttäisi suomalaista vetytaloutta.”

”Uraauurtavaa työtä”

Metsä Groupissa syntyy vuosittain noin 12 miljoonaa tonnia puuperäistä hiilidioksidia.

Siitä ja uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä voi valmistaa esimerkiksi synteettistä metaania ja metanolia kemianteollisuuden käyttöön.

”Andritzin ja Metsä Groupin selvitys on uraauurtavaa työtä hiilidioksidin talteenotossa ja ensimmäinen askel kohti uusiutuvien polttoaineiden tuotantoa puupohjaisesta hiilidioksidista”, sanoo kehitysjohtaja Klaus Bärnthaler Andritzista.

”Hiilidioksidipäästöjen vähentämispyrkimykset lisäävät uusiutuvien polttoaineiden kysyntää, johon biotuotetehtaiden sivuvirroista löytyy ratkaisu.”

Aiheesta aiemmin:

Metsä Group tutkii hiilidioksidin talteenottolaitoksen rakentamista – suuri sivuvirta hyötykäyttöön


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia